ΕΑΣ: Απολύσεις αντί εθελούσιας θέλει η τρόικα

Στο θέμα των πλειστηριασμών αρχίζει να αχνοφέγγει κάποια χαραμάδα συμφωνίας εντός των ημερών, στο θέμα των ΕΑΣ η σύγκλιση ακόμα αναζητείται, ενώ στο μέτωπο του φόρου ακινήτων... η τρόικα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι μας λείπουν 200 εκατ. ευρώ.


Κάνοντας «ταμείο» από την πρώτη χθεσινή ημέρα του τρίτου κύκλου διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα ίδια ακριβώς θέματα, όπως και στον πρώτο κύκλο, μάλλον δύσκολα θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «σημαντική πρόοδο». Αντίθετα η διαπραγμάτευση φαίνεται να συνεχίζεται αργά και δύσκολα και η κυβέρνηση μάλλον έχει αρχίσει να πιέζεται χρονικά. Αντίθετα η τρόικα έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή της, ακόμα και μετά τις διακοπές του σκι...

Η τρόικα κατά τις χθεσινές επαφές στο υπουργείο Οικονομικών, επέμεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει από άλλη πηγή 200 εκατ. ευρώ για να κλείσει την δημοσιονομική τρύπα που δημιουργεί η υπερεκτίμηση- κατά τη δική της οπτική- των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ (φόρος ακινήτων). Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι με εισπραξιμότητα κοντά στο 80% στα ταμεία θα μπουν 2,650 δισ. ευρώ, η τρόικα βλέπει την εισπραξιμότητα στο 70% και παρά την περικοπή του ΠΔΕ κατά 200 εκατ. ευρώ, εξακολουθεί να βλέπει «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ.

Αυτό φαίνεται να είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για το δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες από το 1 δισ. ευρώ –σε αυτό το επίπεδο έκατσε η μπίλια όταν οι αρχικές απαιτήσεις της τρόικας εμφανίζονταν από την ελληνική πλευρά να ξεκινούν από τα 2,9 δισ. ευρώ– έχει πέσει μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ. Τα μισά ή παραπάνω προκύπτουν από τον ενιαίο φόρο ακινήτων και αυτή φαίνεται πως είναι η μοναδική ένσταση της τρόικας επί του νέου φόρου: η εισπραξιμότητα και το κενό που αφήνει.

Στα ΕΑΣ πάντως, όπου οι πληροφορίες ήθελαν τις δύο πλευρές κοντά σε συμβιβασμό, κάτι τέτοιο, τουλάχιστον χθες, δεν προέκυψε. Η κυβέρνηση έχει προτείνει την διατήρηση δύο εργοστασίων και 341 υπαλλήλων (αντί 818 που απασχολούνται σήμερα) και την συνέχιση της εξαγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης.

Ενώ φαίνεται πως δεν υπάρχει διαφωνία στους «αριθμούς» το πρόβλημα φαίνεται να εδράζεται στον τρόπο αποχώρησης των υπαλλήλων. Η τρόικα φέρεται να ζητά 700 απολύσεις υπαλλήλων από ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. Η κυβέρνηση από την πλευρά της θα προτιμούσε αντί για καθαρές απολύσεις να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, περιορίζοντας έτσι αισθητά τις απολύσεις.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα στο υπουργείο Εργασίας στις 18:00, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα υπάρξει και νέο ραντεβού σήμερα ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και την τριανδρία Τόμσεν , Μαζούχ και Μορς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις