Τουρκικό «δώρο» χριστουγεννιάτικα… λυπηθείτε μας!

Τουρκικής και ευρωπαϊκής αθλιότητας συνέχεια, αφού η «ευρωπαϊκή» Τουρκία μπορεί να υπέγραψε τη συμφωνίας επανεισδοχής λαθρομεταναστών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως δήλωσε ρητά ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, άρα δεν έχει καμία υποχρέωση να εφαρμόζει τη συνθήκη απέναντι στη νήσο!

Και αντί το υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου να δηλώσουν από κοινού ότιευρωπαϊκές ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΤΕΛΟΣ εάν δεν κάνει το αυτονόητο η Τουρκία, μας παίρνει και κάμποσες ώρες έως ότου προβούμε σε άνευρες και «για την τιμή των όπλων» δηλώσεις, καταδίκης – υποτίθεται – μιας συμπεριφοράς που απέναντι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, απλώς δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει αποδεκτή.
Ο εκπρόσωπος λοιπόν του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφερόμενος στη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε τα εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία και με την οποία υπέγραψε πριν λίγες ημέρες συμφωνία επανεισδοχής, έχει 28 θεσμικά ισότιμα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ανήκει επιπλέον και στη ζώνη του ευρώ. Αν αυτό το απλό και θεμελιώδες δεδομένο δεν γίνει αντιληπτό και παραδεκτό από την Τουρκία, δεν έχει πρακτικό νόημα οποιαδήποτε επιμέρους συζήτηση για την Ευρωπαϊκή προοπτική της».
Θα μας πει κανείς, ότι στην ουσία κλείνει την πόρτα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δεν είναι όμως έτσι και το γνωρίζουν πολύ καλά στη Βασιλίσσης Σοφίας, αφού το μεγάλο διαχρονικό μας άγχος είναι να μην κακοκαρδίσουμε την Άγκυρα, η οποία το έχει διακρίνει και το αξιοποιεί δεόντως…
Η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν πιο στοχευμένη στην αντίδρασή της απέναντι στην τουρκική πρόκληση, αφού «πέταξε το μπαλάκι» στους εταίρους που συνεχώς κρύβονται στα θέματα ουσίας, ξέροντας μόνο να κουνούν το δάχτυλο στη Λευκωσία στα οικονομικά, παρότι τα αναμενόμενα έσοδά της από τους υδρογονάνθρακες είναι πολλαπλάσια του φοβερού και τρομερού χρέουςτων 20 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης προειδοποίησε την Άγκυρα ότι με τη στάση της κρατά παγωμένο το κεφάλαιο 24 του ενταξιακού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορά θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας. Όπως ανέφερε, βασική προϋπόθεση για άνοιγμα του συγκεκριμένου κεφαλαίου αποτελεί η εφαρμογή της συμφωνίας και με τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μηδενός εξαιρουμένου.
Τουλάχιστον έχεις την αίσθηση ότι η Λευκωσία «την έχει στήσει» στην Άγκυρα στη… στροφή νούμερο 24 του αγώνα… προς το παρόν, η Λευκωσία ζήτησε γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις