Βοσνία: Συνελήφθησαν εννέα Σερβοβόσνιοι για εγκλήματα πολέμου

Βοσνία: Συνελήφθησαν εννέα Σερβοβόσνιοι για εγκλήματα πολέμου
Eννέα Σερβοβόσνιοι, πρώην αξιωματικοί της αστυνομίας, μεταξύ αυτών και διοικητές, συνελήφθησαν την Τετάρτη στις πόλεις Μπάνια Λούκα, Κότορ Βάρος και Μπίλιετσα, με την υποψία της συμμετοχής τους σε εγκλήματα πολέμου κατά κροατών και βόσνιων μουσουλμάνων πολιτών κατά τη διάρκεια του πολέμου στη χώρα (1992-1995), όπως επιβεβαίωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.


Οι επτά συνελήφθησαν στην Μπάνια Λούκα και το Κότορ Βάρος και είναι ύποπτοι για ευρείας κλίμακας και συστηματικές επιθέσεις κατά κροατών και βόσνιων Μουσουλμάνων, καθώς και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία φέρονται να διαπράχθηκαν τον Μάιο του 1992.

Οι ύποπτοι φέρονται να συμμετείχαν σε μαζικές απελάσεις βόσνιων Μουσουλμάνων και Κροατών. Βάσει του κατηγορητηρίου, αφού απευλαύνονταν, τα θύματα κρατούνται παράνομα στο Κότορ Βάρος, όπου υπόκεινταν σε βασανισμό και διάφορες άλλες μορφές κακομεταχείρισης και αρκετές φορές δολοφονούνταν.

Τα δύο τρίτα του πληθυσμού στο Κότορ Βάρος το 1992 ήταν κροάτες και βόσνιοι Μουσουλμάνοι. Στην αρχή του πολέμου, σερβικές παραστρατιωτικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής ξεκινώντας μαζική εκστρατεία εθνοκάθαρσης, δολοφονιών και λεηλασιών. Μετά τον πόλεμο, η πόλη παρέμεινε υπό τη δικαιοδοσία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και μόνο λίγοι κροάτες και βόσνιοι Μουσουλμάνοι έχουν επιστρέψει έκτοτε στα σπίτια τους.

Οι άλλοι δύο συλληφθέντες φέρονται ως υπεύθυνοι δολοφονιών, παράνομων κρατήσεων, απελάσεων και κακομεταχείρισης βόσνιων Μουσουλμάνων και Κροατών από την πόλη Μπίλιετσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης καθώς και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις