Eμπλοκή του FBI στην υπόθεση όπλων στη Χίο

Αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ελληνικές ανακριτικές αρχές απηύθυναν τον περασμένο Αύγουστο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI, ζητώντας να λάβουν καταθέσεις από Τούρκους υπηκόους που συνελήφθησαν στη Χίο κατηγορούμενοι για μεταφορά όπλων και πυρομαχικών. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν στον Κορυδαλλό τον Αχμέτ Γιουκσέλ, που είχε συλληφθεί στα γραφεία της «Επιτροπής Αλληλεγγύης»...
κατά τη διάρκεια ερευνών μετά τον εντοπισμό των όπλων και πυρομαχικών μέσα σε φουσκωτό σκάφος στη Χίο.


Η συνάντηση του Γιουκσέλ με τους αξιωματούχους του FBI στις φυλακές Κορυδαλλού έγινε παρουσία Ελλήνων ανακριτών και των συνηγόρων υπεράσπισής του. Οπως ανακοινώθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η «Επιτροπή Αλληλεγγύης», ο κρατούμενος (πρόσφατα αποφασίστηκε η απέλασή του στη Γερμανία δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος) αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των Αμερικανών, οι οποίοι προσπάθησαν να τον δελεάσουν προτείνοντάς του ως αντάλλαγμα το «πάγωμα» της απόφασης έκδοσής του στη Γερμανία.
Πλην του Γιουκσέλ, το αίτημα δικαστικής συνδρομής αφορά ακόμα τον 55χρονο Χασάν Μπιμπέρ και τον 33χρονο Μεχμέτ Γιαϊλά, οι οποίοι συνελήφθησαν τέλη Ιουλίου να μεταφέρουν με ταχύπλοο σκάφος ανοικτά της Χίου αντιαρματικούς όλμους, χειροβομβίδες, πιστόλια και σφαίρες. Οπως είχε τότε ανακοινώσει ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, ο 55χρονος Μπιμπέρ θεωρείται από τις διωκτικές αρχές της γείτονος μέλος της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο - DHKP-C» και ύποπτος για συμμετοχή στην επίθεση με χειροβομβίδες στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αγκυρα, τον Μάρτιο του 2013. Η εμπλοκή του 55χρονου συνδικαλιστή στην επίθεση στοιχειοθετείται με βάση υλικό από κάμερα ασφαλείας που αποδεικνύει την παρουσία του Μπιμπέρ κοντά στο υπ. Δικαιοσύνης αρκετή ώρα πριν από την επίθεση.
Εκτός των συλληφθέντων για την υπόθεση της Χίου, οι αμερικανικές αρχές απηύθυναν αίτημα για ανάκριση και του Μπουλούτ Γιαϊλά, ο οποίος όμως κρατείται ήδη σε φυλακές της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για τον 26χρονο Τούρκο, ο οποίος είχε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες μεταφερθεί από τα Εξάρχεια στις εγκαταστάσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Κωνσταντινούπολης. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα που έχει ανατεθεί στον εισαγγελέα Χαρ. Λακαφώση. Το επίσημο έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει για τον Μπουλούτ Γιαϊλά ότι «αναγνωρίστηκε ως ύποπτος βομβιστής αυτοκτονίας του DHKPC, ο οποίος προετοίμαζε επίθεση εναντίον στόχου αμερικανικών συμφερόντων στην Ευρώπη». Υπενθυμίζεται ότι την 1η Φεβρουαρίου η οργάνωση «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.
Πηγή: Η Καθημερινή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις