Μίζες με γαλόνια .

Νέα πρόσωπα μπαίνουν στο κάδρο των εξοπλιστικών προγραμμάτων μετά την απολογία του Παναγιώτη Ευσταθίου, εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS στην Ελλάδα, ο οποίος αποτελεί και το πρώτο πρόσωπο που «έδωσε» στις δικαστικές αρχές ως διακινητή μαύρου πολιτιού χρήματος ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Αντώνης Κάντας.
Ο 83χρονος νομικός κατονόμασε σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 10 πρόσωπα στις Αρχές, εκ των οποίων αρκετά ήταν καινούργια και δεν είχαν ακουστεί από τον Αντ. Κάντα, ενώ έχει μιλήσει και για συνολικά 3 εκατ. ευρώ που έδωσε εν είδει μιζών. Ενάμισι εκατομμύριο εξ αυτών εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι τα έδωσε στον Αντ. Κάντα, ενώ τα υπόλοιπα σε διάφορα άλλα πρόσωπα.
Φαίνεται πάντως ότι ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με τις απαντήσεις του δεν ικανοποιεί τους δύο ανακριτές αρμόδιους για εγκλήματα διαφθοράς Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλο, που χειρίζονται την έρευνα. Ενώ ο Π. Ευσταθίου περιορίζεται στα όσα έχει καταθέσει ο Αντ. Κάντας, οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν σειρά στοιχείων στα χέρια τους για τα χρήματα που έχουν περάσει από τραπεζικούς λογαριασμούς του Ευσταθίου στο εξωτερικό. Κατά την πολύωρη απολογία του, ο 83χρονος κατηγορούμενος έλαβε το «μήνυμα» από τη Δικαιοσύνη, διά στόματος του Γ. Μαλλή: «Θέλω τα ονόματα των προσώπων που έλαβαν μίζες από την κορυφή ώς τη βάση της ιεραρχίας, διαφορετικά η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της».
Αλλωστε οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τα 3 εκατ. ευρώ στα οποία αναφέρθηκε ο Ευσταθίου, να είναι... ψίχουλα σε σχέση με τα ποσά που έχουν στη διάθεσή τους οι ανακριτές μετά από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορουμένου. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ ανακριτών και υπεράσπισης κατά την απολογία, στη διάρκεια της οποίας πολλές φορές σημειώθηκαν εντάσεις και έντονοι διάλογοι ανάμεσα στις δύο πλευρές:
Ερώτηση: Θέλετε να πείτε ότι από τα 18 εκατ. που λάβατε σε λογαριασμό σας στο Λονδίνο, δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε τι αποκομίσατε εσείς;
Απάντηση: Εχω συναινέσει στο άνοιγμα των τραπεζικών μου λογαριασμών. Εκεί θα απεικονίζεται με ακρίβεια τι έχω κρατήσει και τι έχω δώσει.
Η πρόθεσή του να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές ήταν ήδη γνωστή από την ολοκλήρωση της απολογίας Κάντα. Τότε ο Π. Ευσταθίου δήλωσε ότι προτίθεται να μιλήσει, ενώ ο συνήγορός του, Μιχ. Δημητρακόπουλος, έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του στους ανακριτές να μεταβεί ο ίδιος στην Ελβετία, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να δοθούν νέα ατοιχεία στην ανάκριση.
Πάντως ο Π. Ευσταθίου καταγγέλλει τον συγκατηγορούμενό του και ήδη προφυλακισμένο Α. Κάντα ως εκβιαστή. Ισχυρίστηκε στους ανακριτές ότι ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του ζήτησε χρήματα προκειμένου να μην μπλοκάρει τη διαδικασία προμήθειας των επίμαχων οπλικών συστημάτων.
Τα πρόσωπα
Στις επίμονες ερωτήσεις της Δικαιοσύνης για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ο Π. Ευσταθίου εμφανίζεται να μην εμπλέκει κανέναν. Αναφορικά με τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, ο κατηγορούμενος φέρεται να απαντά αρνητικά. Αντίστοιχες ήταν οι απαντήσεις του και σε σχέση με τους καταδικασμένους για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος Ακη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο.
Ανάμεσα στα περίπου δέκα ονόματα που «έδωσε» ο Ευσταθίου στη Δικαιοσύνη περιλαμβάνονται μέλη επιτροπών που ασχολήθηκαν με τις υπό εξέταση προμήθειες των γερμανικών υποβρυχίων και του συστήματος κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος STINGER ASRAD, αλλά και τότε αξιωματικούς στρατού και ναυτικού. Ανάμεσα στα ονόματα που φιγουράρουν στην απολογία είναι αυτά των:
* Πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ), που απεβίωσε το Σεπτέμβριο του 2008, ενώ είχε παραιτηθεί από τη θέση του στις 2 Μαρτίου του 2002 αρνούμενος να αποστρατεύσει συγκεκριμένο υποναύαρχο που ήταν συμμαθητής και συγχωριανός του, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον υπουργό Αμυνας Γ. Παπαντωνίου για παρεμβάσεις στο έργο του.
* Πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που αποστρατεύθηκε το Γενάρη του 2001, με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Τότε ο υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η αποχώρησή του συνδεόταν με την υπόθεση του απεμπλουτισμένου ουρανίου, τόνισε πως κάτι τέτοιο θα ήταν «αφελές», καθώς οι κρίσεις αφορούν μια ολόκληρη θητεία δύο ή τριών ετών και δεν κρίνονται από τέτοια γεγονότα.
Επίσης κατονόμασε τρεις Γερμανούς, μεγαλοστελέχη της ATLAS που έδιναν σε αυτόν τα χρήματα προκειμένου να προχωρήσει στις δωροδοκίες, καθώς και έναν πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων ότι έλαβε χρήματα προκειμένου να τα δώσει στον κουμπάρο του, τον καταδικασθέντα Τσοχατζόπουλο. Πρόκειται για τον Παύλο Νικολαΐδη, επίσης στέλεχος (αντιπρόεδρος το 2000 και μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος) της ΕΒΟ, το όνομα του οποίου έχει ήδη αναφέρει στην ανάκριση ο Αντώνης Κάντας.
Ο τελευταίος στην απολογία του έχει εμπλέξει τον Π. Νικολαΐδη στην προμήθεια των αντιαρματικών KORNET και στα MIRAGE 2000-5. Για την πρώτη υπόθεση έχει πει: «Τέλος του 2002 με συνάντησε ο Παύλος Νικολαΐδης, τον οποίο γνώριζα, ήταν πρόεδρος ή αντιπρόεδρος σε μια κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ, και ήξερα ότι ήταν στενός φίλος και κουμπάρος του υπουργού Απόστολου-Αθανάσιου Τσοχατζόπουλου. Μου ζήτησε να του καταβάλω κάποια χρήματα από αυτά που πήρα από τον κ. Δαφέρμο (σ.σ. εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας). Επισκέφθηκα τον κ. Δαφέρμο και του είπα ότι ο Νικολαΐδης μου ζήτησε να του καταβάλω ένα ποσό, το οποίο όμως δεν προσδιόρισε. Ο κύριος Δαφέρμος μου απάντησε: "Ασε τον Νικολαΐδη, τον έχω τακτοποιήσει καλά"».
Για τη σύμβαση των MIRAGE 2000-2005 ο Αντ. Κάντας υποστήριξε: «Είχα λάβει προμήθεια 800.000 ευρώ από τον Παύλο Νικολαΐδη σε τρεις ή τέσσερις δόσεις. Ο κύριος Νικολαΐδης συνόδευε έναν Ελληνα με καταγωγή από τη Ρόδο, το όνομα του οποίου δεν θυμάμαι, που συνόδευε τα υψηλόβαθμα στελέχη της DASSAULT. (...) Ο Π. Νικολαΐδης δεν μου είπε ποιος ακριβώς του είχε δώσει τα χρήματα που μου παρέδωσε, αλλά υποθέτω ότι ήταν ο ως άνω εκ Ρόδου κύριος με τον οποίο είχε στενή σχέση. Τα χρήματα αυτά μου παραδόθηκαν τμηματικά από τον Νικολαΐδη κατά το διάστημα 2001-2004 περίπου».
ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ

Θα μιλήσει και ο Παπαχρήστος

Ανθρωποι του περιβάλλοντός του λένε ότι λόγω ηλικίας μπορεί να μη θυμάται λεπτομέρειες
Ετοιμος να συνεργαστεί με τη Δικαιοσύνη έχει δηλώσει και ο Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Wegmann στην Ελλάδα, ο οποίος θα περάσει σημέρα το «κατώφλι» του ανακριτή αρμόδιου για εγκλήματα διαφθοράς Σπ. Γεωργουλέα, που χειρίζεται την υπόθεση των αυτοκινούμενων πυροβόλων ΡΗΖ 2000.
Ο 78χρονος κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος συνελήφθη τη Δευτέρα και την επομένη οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή όπου έλαβε προθεσμία για σήμερα, προκειμένου να λάβει αντίγραφα της δικογραφίας και να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημ. Παπαχρήστος φαίνεται διατεθειμένος να συνεργαστεί με την ελληνική Δικαιοσύνη, την ίδια στιγμή όμως άνθρωποι του περιβάλλοντός του υποστηρίζουν ότι ο κατηγορούμενος, λόγω και της ηλικίας του, έχει σειρά προβλημάτων υγείας, ενώ η μνήμη του έχει... εξασθενήσει και δεν αποκλείεται να μην απαντά με τις απαιτούμενες λεπτομέρειες σε όσα ερωτάται από το δικαστικό λειτουργό.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Παπαχρήστος είναι ο πρώτος στη λίστα των συλλήψεων μετά την απολογία Κάντα, καθώς η προκαταρκτική έρευνα, που χειριζόταν η εισαγγελέας επί θεμάτων διαφθοράς, για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων ΡΖΗ 2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού, ήταν ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή της. Ο Αντώνης Κάντας και οι μίζες, τις οποίες ανέφερε ότι πήρε από τον Δ. Παπαχρήστο για τη συγκεκριμένη σύμβαση, αποτέλεσαν σύμφωνα με πληροφορίες την επιβεβαίωση των στοιχείων που ήδη είχε στη διάθεσή της η ελληνική Δικαιοσύνη.
Ο προφυλακισμένος αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών έχει αναφέρει πως ο εκπρόσωπος της Wegmann για την επίμαχη σύμβαση του έδωσε μίζα συνολικού ύψους 750.000 ευρώ, από τα οποία τα 100.000 ευρώ ήταν μετρητά. Καταγράφεται στην απολογία του Αντ. Κάντα: «Το ΓΕΣ είχε εισηγηθεί στον υπουργό την προμήθεια ενός αριθμού των συγκεκριμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων. Εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα ήταν ο Δημήτρης Παπαχρήστος. Εκείνη την περίοδο, δηλαδή περί τα μέσα του 2000, εκτελούσα χρέη γενικού διευθυντή λόγω παραίτησης του κ. Σμπώκου, μέχρι την τοποθέτηση του νέου γενικού διευθυντή, κ. Κολίρη. Τότε ζήτησε και με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο αντιπρόεδρος της Wegmann, Ολαβ Εσλερ, συνοδευόμενος από τον κ. Παπαχρήστο, τον οποίο τότε συνάντησα για πρώτη φορά. Με επισκέφθηκε και άλλες φορές κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης της προσφοράς της Wegmann από την επιτροπή, που συνόδευε τότε τα στελέχη της Wegmann. Σε κάποια από αυτές τις επισκέψεις στο γραφείο μου, ο κ. Παπαχρήστος μου είπε ότι η εταιρεία μού προσφέρει 0,5% του κόστους της σύμβασης, το οποίο ήταν περίπου 150 εκατ. ευρώ. Ο κ. Παπαχρήστος δεν μου είπε σε ποια πρόσωπα της επιτροπής ή της ΓΔΕ ή του στρατού είχε κάνει ανάλογη προσφορά, μου άφησε όμως να εννοηθεί ότι σε υψηλό επίπεδο είχε αναλάβει η εταιρεία. Μόλις ολοκληρώθηκε η σύμβαση και μετά από περίπου ένα εξάμηνο, μου έφερε έντυπα της τράπεζας UBP Ζυρίχης για να ανοίξω λογαριασμό στην τράπεζα αυτή, αρχές του 2002».
Σύμφωνα με τον προφυλακισμένο Κάντα, η μίζα ύψους 750.000 ευρώ δόθηκε σε τέσσερα μέρη:
* 500.000 ευρώ κατατέθηκαν στην UBP Ζυρίχης από την εταιρεία OXYLOS ιδιοκτησίας Παπαχρήστου, μέσω λογαριασμού της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου,
* 50.000 ευρώ μπήκαν από την εταιρεία Gramon Service πάλι στο λογαριασμό της ελβετικής τράπεζας UBP,
* 100.000 ευρώ κατατέθηκαν στην Dresdner Bank, σε λογαριασμό που είχε ανοίξει για τον Αντ. Κάντα ο Εβλετός τραπεζίτης και εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Φ. Λυγινός,
* σε μετρητά δόθηκαν άλλα 100.000 ευρώ, διά χειρός Δ. Παπαχρήστου. Το ραντεβού για την «πληρωμή» έγινε στο γραφείο που διατηρούσε ο Αντ. Κάντας, στην οδό Βουκουρεστίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις