Στο Καστελόριζο δεν είναι Έλληνες;

Στο Καστελόριζο δεν είναι Έλληνες;
Το σούπερ επιτυχημένο μοτό του ΑΝΤ1 αναφέρει πως «τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι πράγματα». Αν το παραφράσουμε, θα μπορούσαμε να πούμε πως «τα ωραιότερα προγράμματα στη tv δεν είναι τα εμπορικά προγράμματα». Το βράδυ της Κυριακής, για παράδειγμα, θα έπρεπε να περιμένεις μέχρι την 1 το ξημέρωμα για να παρακολουθήσεις μία από τις καλύτερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Το «Σε πρώτο πλάνο» με την Κατερίνα Αντωνοπούλου, το οποίο αυτή την φορά παρουσίασε την κατάσταση που ζουν και είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του ακριτικού Καστελόριζου. Εντάξει, είπαμε καλή εκπομπή, ωραίο το θέμα αλλά τα οπίσθια των celebrities, ο Τόνι Σφήνος, τα ουρλιαχτά γνωστής ολυμπιονίκης(πήρε 4 δεκάρια πως να κρατηθεί) και το σόλο του Λάκη του Γαβαλά πουλάνε περισσότερο. Σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο, ρε παιδί μου.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Καστελόριζο ή Μεγίστη είναι ένα από τα Δωδεκάνησα, το ανατολικότερο από όλα και το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Το νησί απέχει 1,25 ναυτικά μίλια από τις νοτιοδυτικές τουρκικές ακτές και συνοδεύεται από μια μεγάλη ναυτική παράδοση, με έντονα τα σημάδια της ναυτικής και εμπορικής ανάπτυξης που κάποτε γνώρισε.Αρκετοί από εσάς ίσως να το γνωρίζετε και από την βραβευμένη με Oscar ταινία Mediterraneo. Μια ταινία που γυρίστηκε με φόντο το μαγευτικό τοπίο του νησιού και έκανε γνωστό στο Καστελόριζο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι νεότεροι θα το έμαθαν όταν ο ΓΑΠ ανακοίνωσε με φόντο το λιμάνι το 2010, την... έμπνευση του για την οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ.
Αφορμή, πάντως, για να βρεθεί εκεί η τηλεοπτική κάμερα και να παρουσιάσει την κατάσταση, στάθηκε ο θάνατος ενός 57χρονου πριν λίγες μέρες. Ο άτυχος άνδρας «έσβησε» αβοήθητος, καθώς δεν υπήρχε γιατρός ενώ το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ έφτασε μετά από 2,5 ώρες! Θα αναρωτηθεί κανείς, μα πως είναι δυνατόν; Και, όμως, είναι! Εξάλλου, οι μαρτυρίες των κατοίκων ήταν αποκαλυπτικές!
Στο νησί θα έπρεπε να υπάρχουν 5 γιατροί! Ναι, πως. Στην Ελλάδα του 2014 αυτή η ''dream team'', αυτή η μαγική πεντάδα έχει φροντίσει να παίρνει κάθε πιθανή και απίθανη άδεια, ώστε να... γλιτώνει από τα ταξίδια και την ερημιά. Ο... όρκος στον Ιπποκράτη, βλέπετε, και το ελληνικό κράτος(λέμε τώρα) σε όλο του το μεγαλείο! Η έλλειψη γιατρών, πάντως, είναι απλά η κορυφή της πυραμίδας των ελλείψεων! Άραγε αυτοί οι 5 που λείπουν από το πόστο τους αλλά προφανώς πληρώνονται, μήπως θα έπρεπε να πάνε στο σπιτάκι τους; Θα μου πεις, βέβαια, ποιος να ασχοληθεί με αυτούς; Ο υπουργός twitter και τηλεοπτικών παραθύρων «Μπουμπούκος» που έβαλε... είσοδο στα νοσοκομεία(έστω και προσωρινά) ακριβότερη και από το καλύτερο club της Αθήνας;
Δάσκαλοι δεν υπάρχουν, ούτε καθηγητές. Τα παιδιά αναγκάζονται να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα, στην καλύτερη περίπτωση. Ούτε φαρμακείο, επίσης. Σε αρκετές περιπτώσεις ούτε τα κύρια αγαθά δεν έχουν οι άνθρωποι, τους οποίους έχει παρατήσει η Ελλάδα. Για να είμαστε ακριβείς, το ελληνικό κράτος, διότι Ελλάδα είναι αυτοί οι ίδιοι. Είναι οι άνθρωποι που παραμένουν στο νησί, παλεύουν και κάνουν ότι μπορούν για να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια. Είναι οι άνθρωποι που τους έβλεπες να βουρκώνουν και να δηλώνουν πως «εδώ είναι ο παράδεισος μας και ας ζούμε με ρίσκο και ελλείψεις». Ελλάδα είναι εκείνοι που παρά την προκλητική αδιαφορία του κράτους και την επί της ουσίας «αδειάστε το νησί» αντιμετώπιση, βρίσκονται εκεί, στην γη των προγόνων τους. Μια... ανάσα από την Τουρκία, την πόλη Κας που αρκετές φορές έκανε αυτό που δεν σκέφτηκαν ποτέ στο ελληνικό κράτος. Βοήθησαν. Έδωσαν λύσεις και έτειναν χείρα φιλίας. Στα δύσκολα.
Η εκπομπή για το Καστελόριζο ήταν το καλύτερο παράδειγμα για το που μπορεί να φτάσει η αναλγησία ενός κράτους, το οποίο συγκρίνεται πλέον μόνο με εκείνο του Πακιστάν. Ήταν μία ακόμη απόδειξη για την κατάντια που δεν φτάνει μόνο μέχρι το συγκεκριμένο νησί αλλά σχεδόν σε όλους τους ακριτικούς προορισμούς της χώρας. Όπως είναι και το πιο τρανό παράδειγμα για το πόσο μπορείς να αγαπήσεις και να προσφέρεις στον τόπο σου, ακόμη και αν αυτοί που πρέπει σε έχουν γραμμένο εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Ακόμη και αν σου συμπεριφέρονται σαν τρίτης και τέταρτης κατηγορίας πολίτη...

http://www.gazzetta.gr/stili/editorial/article/577409/sto-kastelorizo-den-einai-ellines

Σχόλια

  1. κυριοι ρωτηστε οσους υπηρετουν εκει !!! τους εταξαν πολλα κ τελικα το μονο που χρειαστηκαν μαζι τους ηταν ενα πιρούνι η ενα καλαμακι αναλογα ( η το ρουφας η το τσιμπας για οσους καταλαβαν ) το κιλο οι ντοματες 2.50 ευρω!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σας από το Καστελλόριζο, και σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για τις ειδήσεις για το ακριτικό νησάκι μας. Μια μόνο θερμή παράκληση, ώστε να μας βοηθήσετε ακόμα περισσότερο. Αν γίνεται, γράφετε το όνομα του Καστελλόριζου με δύο λάμδα, που είναι ο σωστός τρόπος, και όχι με ένα λάμδα. Ένας γνωστός γλωσσολόγος (άσχετος με το νησί), αυθαίρετα, χωρίς να ρωτήσει το Δήμο Μεγίστης και τους κατοίκους του νησιού, άλλαξε την ορθογραφία στο λεξικό του, με αποτέλεσμα εκτός από την άγνοια από το κράτος σε γιατρούς κτλ, να αντιμετωπίζουμε κι ένα χάος με την ορθογραφία (ευτυχώς το Wikipedia το γράφει σωστά!)

    Το Καστελλόριζο έχει και άλλα ονόματα (Μεγίστη, Πολυΐστωρ, κτλ), και το καθένα προσδίδει ένα υπεροπολύτιμο κομμάτι της ταυτότητας του. Ο παρακάτω σύνδεσμος παρουσιάζει αδιάσειστα στοχεία κι εξηγεί τα πάντα. Αγαπήστε το Καστελλόριζο όσο το αγαπάμε κι εμείς!

    www.kastellorizo.net/name.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις