Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η πολεμική βιομηχανία του Βόλου

Πίσω από τις Ενοπλες Δυνάμεις σε περισσότερες από 30 χώρες στον κόσμο βρίσκεται η Krauss Maffei Wegmann GmbH & Co (KMW). Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή θωρακισμένων, τροχοφόρων, και ερπυστριοφόρων οχημάτων.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα με τις χώρες όπου έχει αντιπροσωπείες η Wegmann (Βραζιλία, Μεξικό, Ολλανδία, Σιγκαπούρη, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Τουρκία και φυσικά Γερμανία). Η εταιρεία απασχολεί συνολικά 3.200 εργαζομένους, οι οποίοι αναπτύσσουν, κατασκευάζουν και υποστηρίζουν προϊόντα που περιλαμβάνουν αερομεταφερόμενα θωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα (MUNGO, AMPV, F2, DINGO, GFF4 και BOXER), συστήματα αναγνώρισης και πυροβολικού, αντιαεροπορικά συστήματα (FENNEK, GEPARD, LeFlaSys, θωρακισμένα Οχήματα PzH2000, Donar και AGM), οχήματα μάχης πεζικού (PUMA) και γεφυροφόρα συστήματα. Στη χώρα μας η Wegmann είναι γνωστή στους στρατιωτικούς κύκλους ως «η εταιρεία των LEOPARD 1 και 2», των αρμάτων μάχης που κατασκευάζει. Επιπλέον, εξειδικεύεται στον τομέα της πολιτικής και στρατιωτικής προσομοίωσης, στα συστήματα πληροφοριών και διοίκησης καθώς και στους τηλεκατευθυνόμενους σταθμούς οπλικών συστημάτων με εξοπλισμό παρατήρησης και αναγνώρισης.

Η αντιπροσωπεία της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα βρίσκεται στον Βόλο, στην Α' Βιομηχανική Περιοχή (Α' ΒΙΠΕ) υπό την επωνυμία Hellenic Defence Vehicle Systems (HDVS). Είναι 100% θυγατρική εταιρεία της Wegmann και πιστοποιημένη από τον ελληνικό Στρατό, ο οποίος της επιτρέπει -σύμφωνα με το ΝΑΤΟ- την εκτέλεση παραγωγής εξοπλισμών στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της. Η επένδυση για τη δημιουργία εκ του μηδενός της εταιρείας HDVS κόστισε περίπου 10 εκατ. ευρώ και δημιούργησε περί τις 70 θέσεις εργασίας. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας αποτελούνται από στεγασμένους χώρους συναρμολόγησης και λοιπών εργασιών, στους οποίους έχουν εγκατασταθεί εξοπλισμός μηχανουργικών κατεργασιών (τόρνοι CNC κ.λπ.), σύγχρονο βαφείο και δοκιμαστήριο συγκροτημάτων ισχύος των αρμάτων.
Την ίδρυση της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Βόλο, τον Μάιο 2001, ακολούθησε η παραγωγή 170 αρμάτων μάχης LEOPARD 2HEL για τον ελληνικό Στρατό. Εκείνη την περίοδο ο γερμανικός κολοσσός έδωσε το χέρι με τον Ομιλο Επιχειρήσεων Μυτιληναίος και συγκεκριμένα με τη θυγατρική (κατέχει 56,6% των μετοχών) εταιρεία ΜΕΤΚΑ και τα δύο εργοστάσιά της στον Βόλο. 

Πάνω σ' αυτές τις γερές βάσεις χτίστηκε μία γερή «φιλία» των δύο εταιρειών, με πολλές συμφωνίες μεταξύ τους, η τελευταία από τις οποίες ήταν δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και έγινε τον περασμένο Αύγουστο. Τότε η εταιρεία του Ευάγγελου Μυτιληναίου ανακοίνωσε τη βιομηχανική συμπαραγωγή με τη γερμανική εταιρεία, για τη βιομηχανοποίηση του χαλύβδινου σκάφους και πύργου 62 Αρμάτων Μάχης τύπου LEOPARD 2 για την αγορά της Μέσης Ανατολής - συμφωνία που ανέρχεται σε 56,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ΜΕΤΚΑ κατέχει ηγετική θέση στην κατασκευή έργων EPC στον τομέα των εξειδικευμένων ενεργειακών έργων μεγάλης κλίμακας και αναλαμβάνει από τη μελέτη, την προμήθεια, την κατασκευή έως την ολοκλήρωση του έργου. Στην παρούσα φάση εκτελεί σε 6 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Συρία, Ιράκ, Αλγερία και Ιορδανία)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις