Ανατροπές στα ειδικά μισθολόγια. Επιστροφή χρημάτων σε στρατιωτικούς - αστυνομικούς !

 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ κρίνει παράνομες τις αναδρομικές περικοπές του 2012 που επιβλήθηκαν στους ένστολους. Επιστροφή χρημάτων σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς και λιμενικούς
 Δεύτερο ρήγμα στη μνημονιακή νομοθεσία μετά το «Μισθοδικείο»
 Ενώπιον «βροχής» από ομαδικές αγωγές θα βρεθεί το Δημόσιο


Μεγάλες ανατροπές αναμένονται στον χώρο των ειδικών μισθολογίων, καθώς η δικαιοσύνη -σύμφωνα με πληροφορίες- εντοπίζει συνταγματικά προβλήματα στις τελευταίες περικοπές των αποδοχών που έγιναν και μάλιστα αναδρομικά (από 1 ης/8/12) με αφορμή προσφυγές ένστολων.

Κυβερνητικοί κύκλοι έχουν... πάρει ήδη το «μήνυμα» ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας πρόκειται σύντομα να ακυρώσει την υπουργική απόφαση που είχε εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών στα τέλη του 2012 και καθόριζε τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα επέστρεφαν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί και λιμενικοί στο Δημόσιο τα ποσά που είχαν εισπράξει από 1ης/8/12 και ήταν μεγαλύτερα από το νέο μειωμένο μισθολόγιο που τους επιβλήθηκε από 1ης/1/13, σε εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4093/12.

Πρόκειται για το δεύτερο «ρήγμα» στη μνημονιακή νομοθεσία, καθώς προηγήθηκε η κρίση του «Μισθοδικείου» για την αντισυνταγματικότητα των τελευταίων (τρίτων κατά σειρά περικοπών) για τους δικαστικούς λειτουργούς και η ακύρωση επεκτείνεται τώρα και στον χώρο των ένστολων, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα ξεκάθαρο τι ποσά και πότε ακριβώς θα αναγκαστεί να επιστρέψει η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί θα πρέπει πρώτα να διατυπωθεί με αναλυτικό τρόπο το κείμενο της αναμενόμενης δικαστικής απόφασης (εκτιμάται ότι θα δημοσιευτεί επίσημα περίπου σε 3-4 μήνες) για να διαπιστωθεί ποια είναι η έκταση των συνταγματικών προβλημάτων που καταλογίζονται στις τελευταίες περικοπές και αν μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε μισθολογικές αυξήσεις - αποκαταστάσεις.

Επιστροφή

Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι είναι βέβαιο πως σε πρώτη φάση θα χρειαστεί να επιστραφούν οι περικοπές των 5 μηνών (από Αύγουστο έως και Δεκέμβριο 2012) που επιβλήθηκαν στους ενστόλους αναδρομικά, λόγω αντισυνταγματικής στέρησης δεδουλευμένων, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδοτικά πριν από την ψήφιση των αντίστοιχων περικοπών και για τους συνταξιούχους ενστόλους κ.λπ.

Μολονότι οι νέες δικαστικές εξελίξεις δεν αιφνιδιάζουν την κυβέρνηση (έχει πάρει «μήνυμα» ότι μάλλον θα... περικοπούν σύντομα και οι περικοπές των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων ως αντισυνταγματικές) είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί σημαντική αναστάτωση στο οικονομικό επιτελείο και κυβερνητικοί κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο λήψης νέων νομοθετικών μέτρων για μικρότερες περικοπές ή για αναδιαρθρώσεις στα ειδικά μισθολόγια. Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι ήδη η κυβέρνηση σχεδίαζε να προχωρήσει σε μοίρασμα του πλεονάσματος του 2013, δίνοντας περίπου 150 εκατ. στους ενστόλους και 100 εκατ. στους δικαστικούς λειτουργούς, διανομή που θα εξαρτηθεί τώρα και από τις αναμενόμενες δικαστικές αποφάσεις. Εάν τα προβλήματα συνταγματικότητας (και παραβίασης του 1ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - ΕΣΔΑ) επεκταθούν στο άμεσο μέλλον και στις υπόλοιπες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων (διπλωματών, ιατρών, καθηγητών, μετακλητών) όπως πιθανολογείται ότι θα γίνει διά της δικαστικής οδού, η κυβέρνηση θα βρεθεί απέναντι σε ένα γενικότερο πρόβλημα για την επιστροφή σημαντικών κονδυλίων.

Ρύθμιση

Κυβερνητικοί κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να ακολουθήσει μία νέα νομοθετική ρύθμιση, ανάλογα με το ποιο θα είναι το ακριβές περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης, εφόσον π.χ. αφήνονται περιθώρια για να θεσπιστεί μία μικρότερη περικοπή αποδοχών από την τελευταία (την 3η και... φαρμακερή, όπως αποδεικνύεται). Στην υποθετική αυτή περίπτωση θα μπορούσε π.χ. να οριστεί η μείωση σε ποσοστό 5% ή και μικρότερο (αντί του 10% που επιβλήθηκε). Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τα συνταγματικά όρια που θα προσδιορίσει η αναμενόμενη δικαστική απόφαση (που, κατά πληροφορίες, θα είναι ακυρωτική με πολύ μεγάλη πλειοψηφία), αφού θα μπορούσε να θέσει και συγκεκριμένο «πλαφόν» (π.χ. στα όρια πριν από την τελευταία περικοπή).

Εάν το Δημόσιο αρνηθεί να επιστρέψει ποσά, όταν θα ακυρωθεί η υπουργική απόφαση (επίσημα σε λίγους μήνες), τότε θα ακολουθήσουν ομαδικές αγωγές ένστολων στα Διοικητικά Πρωτοδικεία που θα γίνουν ασφαλώς δεκτές, με το υπουργείο Οικονομικών να κερδίζει από κάποιο διάστημα (μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων και την έκδοση αποφάσεων) τουλάχιστον 1 έτους.

Σύμφωνα με τη σχετική μνημονιακή νομοθεσία, από τις μειώσεις κατά μέσο όρο 10% στα ειδικά μισθολόγια που η κυβέρνηση σκόπευε να εφαρμόσει από τον Αύγουστο 2012, περίμενε να εξοικονομήσει τουλάχιστον 114 εκατ. € (με αντίκτυπο μεταφοράς 226 εκατ. € το 2013) ως καθαρό ποσό, αφού λαμβανόταν υπόψη η επίπτωση επί των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης (Ν. 4046/11 και 4093/12).

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ: Τι υποστηρίζουν οι προσφυγές

Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣτΕ ασχολήθηκε με τα συνταγματικά προβλήματα της υπουργικής απόφασης για τους ενστόλους (που κρίνεται ακυρωτέα) ύστερα από σχετικές αιτήσεις ακύρωσης (που θα γίνουν δεκτές, σύμφωνα με πληροφορίες) των αρμόδιων συνδικαλιστικών τους φορέων (π.χ. ενώσεων στρατιωτικών και απόστρατων, ομοσπονδιών αστυνομικών και λιμενικών).

Στις αιτήσεις υποστηριζόταν, μεταξύ άλλων, ότι οι τελευταίες περικοπές και μάλιστα αναδρομικά, παραβιάζουν το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ (αφού στερούν νόμιμες δεδουλευμένες αποδοχές) και οδηγούν σε δραματική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου, λόγω και των προηγούμενων περικοπών και των μέτρων υπερφορολόγησης που επιβλήθηκαν από τις αρχές της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα έθεταν ζήτημα παραβίασης των συνταγματικών αρχών της ισότητας (γιατί δεν «χτυπήθηκαν» η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή κ.λπ. σε άλλους χώρους που όφειλαν να συνεισφέρουν), της αναλογικότητας και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας καθώς θίγονται τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης, αφού κάποιοι οδηγούνται κάτω του ορίου φτώχειας (580 ευρώ).

(ΕΘΝΟΣ 20/01/2014 – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ - Σ.Λ.)


ΔΕΙΤΕ αναλυτικά τι περικόπηκε από τον Αύγουστο του 2012 και μέχρι σήμερα:



http://staratalogia.blogspot.gr/2014/01/40932012.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις