ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η κρίση των Ιμίων

Το ημερολόγιο γράφει 31 Ιανουαρίου 1996. Η κρίση των Ιμίων έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της. Ώρα 01:40: Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται σε ελληνικό έδαφος, στην αφύλακτη Δυτική Ίμια. Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.
Η κρίση έδωσε αφορμή στο Τουρκικό κράτος να θέσει ζήτημα των Γκρίζων ζωνών, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου. Σήμερα 18 χρόνια μετά το defencenews με άδεια των συγγραφέων παρουσιάζει την Μονογραφία με τίτλο "Ίμια 1996: Η αλήθεια" από τις εκδόσεις defencentet media. Ποια ήταν τα πραγματικά γεγονότα; Τι είπαν και τι έγραψαν οι πρωταγωνιστές τους; Ποιες ήταν οι παράμετροι της κρίσης; Πώς και γιατί εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα; Τελικά η Ελλάδα υπέστη ήττα ή απέφυγε έναν πόλεμο; Και αν επέλεγε τον πόλεμο, τι θα γινόταν; Θα νικούσε κατά κράτος, όπως αποκαλύπτεται στις σελίδες που θα διαβάσετε. Ποιες είναι οι συνέπειες της κρίσης; Δέκα χρόνια μετά, οφείλουμε -όσο το δυνατόν πιο ψυχρά και αντικειμενικά- να επιχειρήσουμε την απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Οφείλουμε να παρουσιάσουμε την Αλήθεια.
Ο ένας εκ των δύο συγγραφέων, Ζαχαρίας Μίχας είναι δημοσιογράφος και ανεξάρτητος στρατηγικός αναλυτής. Διαθέτει Μάστερ στις Στρατηγικές Σπουδές από το Τμήμα Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Ουαλίας και πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνές Σπουδές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει ερευνητής στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έχει εργαστεί στον εκδοτικό όμιλο "DefenceNET Media" όπου ήταν αρχισυντάκτης του ενθέτου "Γεωστρατηγική" στο περιοδικό "Στρατηγική" και του εξειδικευμένου δικτυακού κόμβου "www. defencenet.gr". 
Μπορείτε να διαβάσετε την μονογραφία ΕΔΩ
http://www.defencenews.gr/index.php/2013-12-13-10-15-40/2013-12-13-10-15-06/2013-12-14-15-24-55/185-afieroma-i-krisi-ton-imion

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις