Η Ελλάδα σε ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία ;

Η προοπτική αποστολής διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στην Ουκρανία είναι μια συζήτηση που ακόμη απέχει πολύ. Δεν υπάρχει καμία επίσημη συζήτηση ή τοποθέτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος δέχτηκε σχετική ερώτηση στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με το πέρας της άτυπης συνάντησης Υπουργών Άμυνας της ΕΕ .

Ο κ.Αβραμόπουλος  κράτησε αποστάσεις από όλα τα ενδεχόμενα και αυτό είναι λογικό αφού αυτή τη στιγμή οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και προς απρόβλεπτες κατευθύνσεις. Ο κ. Αβραμόπουλος είπε:

“Όπως ξέρετε είναι σε εξέλιξη το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και η αποστολή που η κυρία Άστον  έστειλε στην Ουκρανία. Τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία κλιμακώνονται και οδηγούν σε εξελίξεις εκτός ελέγχου. Τα θύματα όπως κάθε ώρα διαπιστώνουμε, αυξάνονται και η κατάσταση τελικά είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι φαινόταν αρχικά. Καταστάσεις που η Ευρώπη έχει βιώσει με δραματικό τρόπο στο παρελθόν και βέβαια δεν πρέπει να ξαναζήσει.

Για το σκοπό αυτό είναι αναγκαίο όσο ποτέ, να είμαστε παρόντες, για να στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται και που μπορούν να εγγυηθούν την δημοκρατική τάξη, την κοινωνική ηρεμία και την πρόοδο της Ουκρανίας. Με απομόνωση των εξτρεμιστών και μέσα από τον διάλογο, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της αντίθετης άποψης, των βασικών δηλαδή αξιών του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Συγχρόνως, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τις ιστορικές ιδιαιτερότητες και τις εύλογες ανησυχίες για τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Απαιτείται αυτές τις ώρες, σύνεση, ωριμότητα και διορατικότητα. Όπως επεσήμανε πριν από λίγο και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς, μετά τη σημερινή συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ τον κ. Ρασμούσεν, θέλουμε σταθερότητα και ασφάλεια, σημειώνοντας ωστόσο ότι και οι συνθήκες είναι δύσκολες. Από την άλλη πλευρά, όπως γνωρίζετε, ο κ. Ρασμούσεν τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα εμπλακεί ο στρατός».

onalert

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις