Διαψεύδει ο ρωσικός στόλος επέμβαση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κριμαίας - Τη σύγκλιση του ΣΑ του ΟΗΕ ζητά το Κίεβο


Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.


"Καμία μονάδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μετακινηθεί προς το αεροδρόμιο, πολλώ δε μάλλον δεν έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του", δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στο πρακτορείο Interfax, μετά την ανακοίνωση του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για εισβολή.

Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τις όποιες κινήσεις μπορούν να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Το κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Ρωσία "να απόσχει από κινήσεις υπονόμευσης της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας...(και) να μη στηρίξει τις αποσχιστικές ενέργειες στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε μορφή".

Το κοινοβούλιο ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επείγουσα σύγκλησή του με θέμα την κρίση στη χώρα.

Επίσης, ενέκρινε σήμερα ψήφισμα με το οποίο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της Ουκρανίας. 

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ανεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε από το βήμα του κοινοβουλίου τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας για τις 11.00 τοπική ώρα με θέμα την κατάσταση στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τον Τουρτσίνοφ, οι ένοπλοι που έχουν καταλάβει και κρατούν από χθες τα κτίρια της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου στη Συμφερούπολη είναι "τρομοκράτες που επιχειρούν υπό ρωσική σημαία".

Η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα ζητήσει από τη Μόσχα την έκδοση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενω ποινική έρευνα κατά του Βίκτορ και του γιου του Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς για ξέπλυμα χρήματος άρχισε η εισαγγελία της Γενεύης.

Επίσης, η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων είκοσι ουκρανών αξιωματούχων, στην πλειοψηφία τους υπουργών της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς, του ίδιου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και του γιου του.

Στα χέρια ενόπλων δύο αεροδρόμια
Νωρίτερα, ο ουκρανός υπουργός Αρσέν Αβάκοφ μέσω της σελίδας του στο Facebook ανακοίνωσε ότι  δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

"Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες", είπε ο Αβάκοφ περιγράφοντας την κατάληψη ως ένοπλη πρόκληση και κάνοντας έκκληση για διάλογο.

Παράλληλα στο Κίεβο, ο προσωρινός πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας για την κατάσταση στην Κριμαία. 

Στα χέρια ένοπλων ρωσόφιλων βρίσκεται απο τα ξημερώματα και το Αεροδρόμιο της Συμφερόπολης της Κριμαίας αλλά οι πτήσεις διεξάγονται κανονικά. Σύμφωνα με το Ιντερφάξ, περίπου 50 ένοπλοι μπήκαν τη νύχτα στο αεροδρόμιο.

Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο επιτρέπεται και οι επιβάτες πραγματοποιούν χωρίς πρόβλημα τις απαραίτητες διαδικασίες για την επιβίβασή τους στις πτήσεις, είπε ο ίδιος δημοσιογράφος, αλλά τόνισε ότι περίπου 12 ένοπλοι βρίσκονται έξω από τον χώρο του αεροδρομίου στην περίμετρό του.

Το Reuters αναφέρει ότι οι ένοπλοι μπαινοβγαίνουν στον πύργο ελέγχου. Ένας άνδρας, με το όνομα Βλαντιμίρ, δήλωσε στο πρακτορείο ότι ήταν εθελοντής και βοηθούσε τους ενόπλους, αν και όπως είπε δεν γνωρίζει από που προέρχονται. 

«Είμαι με τον Πολιτοφυλακή του λαού της Κριμαίας. Είμαστε απλοί άνθρωποι, εθελοντές» είπε και τόνισε πως βρίσκονται στο αεροδρόμιο για να διατηρήσουν την τάξη. 

Σε ξεχωριστό τηλεγράφημα, το πρακτορείο Ιντερφαξ ανέφερε ότι ορισμένοι από μια ομάδα ανθρώπων που κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο έφεραν το σύμβολο του ρωσικού ναυτικού.

Οι Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας είναι ασφαλείς, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο έλληνας πρέσβης στο Κίεβο, Βασίλης Παπαδόπουλος.

Αποφασισμένη η Ουκρανία να εκπληρώσει τους όρους του ΔΝΤ


Η Ουκρανία ελπίζει ότι θα αρχίσει σύντομα να δέχεται διεθνή οικονομική βοήθεια και είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τους όρους που απαιτούνται για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιαντσενιούκ.

Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα ουκρανική ηγεσία, η οποία έχει δηλώσει ότι η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δύο ετών για να αποφύγει την χρεοκοπία.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ετοιμάζονται συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη της ουκρανικής οικονομίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ροή της οικονομικής βοήθειας θα αρχίσει στο προσεχές μέλλον και ότι η κυβέρνηση θα καλέσει την κεντρική τράπεζα να αρχίσει μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα δανεισμού μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Πηγή: http://www.skai.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις