Ελάχιστη θητεία για τους αρχηγούς των επιτελείων!

Θεσπίζονται αυστηροί κανόνες για να υπάρξει προστασία των αξιωματικών. Μόνο μικρές αλλαγές θα γίνουν στις φετινές κρίσεις, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις!

Τη θέσπιση ελάχιστου χρόνου παραμονής των αρχηγών των γενικών επιτελείων στις θέσεις τους εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται η αποκατάσταση κάποιων στοιχειωδών κανόνων στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που... έχουν διαταραχθεί σοβαρά από τότε που καταργήθηκε η θεσμοθετημένη θητεία των αρχηγών και η προειδοποίηση ενός έως τριών μηνών πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει υποστεί ο Στρατός Ξηράς, στον οποίο δύο διατελέσαντες αρχηγοί δεν συμπλήρωσαν καν δωδεκάμηνο στη θέση τους. Σε μια εποχή κατά την οποία σχεδιάζονται νέες δομές διοίκησης και δυνάμεων, οι συχνές αλλαγές ηγεσίας αποτελούν παράγοντες οπισθοδρόμησης και διατάραξης της ομαλής εξέλιξης των σχεδιασμών.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο για το τρέχον έτος δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με σοβαρή πιθανότητα να αλλάξει ένας από τους τέσσερις αρχηγούς ή ίσως και κανένας. Αυτός είναι ο γενικός προσανατολισμός της κυβέρνησης, η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της τις ερχόμενες εβδομάδες, ώστε το ζήτημα της ηγεσίας να έχει λήξει μέσα στον Φεβρουάριο. Έτσι θα μπορέσουν να αρχίσουν κανονικά τον Μάρτιο οι τακτικές κρίσεις αξιωματικών, τις οποίες διεξάγουν το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) στο ανώτατο επίπεδο και άλλα υπηρεσιακά συμβούλια στα χαμηλότερα κλιμάκια. Να σημειωθεί ότι τους αρχηγούς κρίνει ΚΥΣΕΑ αλλά, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει σήμερα, δεν είναι απαραίτητο να συνεδριάσει, αν δεν πρόκειται να προβεί σε αλλαγές. Έτσι, αν δεν υπάρξει καμία κίνηση από κυβερνητικής πλευράς, τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου θα συνέλθει το ΣΑΓΕ για τις τακτικές κρίσεις.

Χρειάζονται δυο χρόνια

Στρατιωτικοί κύκλοι σχολίαζαν σχετικά ότι ο ελάχιστος χρόνος για να ενημερωθεί και να αποδώσει στη θέση του ένας ανώτατος αξιωματικός είναι τα δύο χρόνια. Είχε θεωρηθεί λοιπόν ότι η θέσπιση θητείας για τους αρχηγούς των επιτελείων ήταν μια πρώτη κίνηση, ώστε σταδιακά να καθιερωθεί ελάχιστος χρόνος παραμονής σε κάθε νευραλγική θέση της στρατιωτικής ιεραρχίας. Αντί γι’ αυτό όμως, πριν από περίπου 10 χρόνια η θητεία των αρχηγών καταργήθηκε και άνοιξε ο δρόμος για απροκάλυπτες πολιτικές παρεμβάσεις, που κορυφώθηκαν τον Οκτώβριο του 2011, όταν ο τότε υπουργός Π. Μπεγλίτης, με μια αιφνιδιαστική όσο και αμφιλεγόμενη απόφαση, άλλαξε και τους τέσσερις αρχηγούς των γενικών επιτελείων. Μάλιστα κατέβηκε τόσο βαθιά στην επετηρίδα για να τούς αντικαταστήσει, που ουσιαστικά το Στράτευμα αποψιλώθηκε από τα έμπειρα στελέχη που θα εξασφάλιζαν τόσο τη συνέχεια της διοίκησης όσο και την προετοιμασία των νεοτέρων που βρέθηκαν σε ηγετικές θέσεις χωρίς να έχουν την απαραίτητη πείρα να τις διαχειριστούν. Τις επιπτώσεις των αποφάσεων αυτών υφίστανται ακόμη οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στο Πολεμικό Ναυτικό, για παράδειγμα, και οι τρεις εν ενεργεία αντιναύαρχοι προέρχονται από την ίδια τάξη. Αν μάλιστα ληφθεί υπ' όψιν ότι τόσο ο προηγούμενος αρχηγός ΓΕΝ όσο και ο αρχηγός Στόλου ήταν συμμαθητές τους, καταλαβαίνει κανείς πόσο έχει διαταραχτεί η ομαλή εξέλιξη της ηγεσίας. Μια ισορροπημένη απόφαση τώρα μπορεί να επαναφέρει τα πράγματα στη σωστή τροχιά. Και αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 02/02/2014 – Ευθύμιος Πέτρου - e.p.petrou@gmail.com - Σ.Λ.)

http://staratalogia.blogspot.gr/2014/02/blog-post_2384.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις