Βυτιοφόρα καυσίμων, HMMWV και αρματοφορείς για τον Ελληνικό Στρατό

Σε συνέχεια του προηγούμενου σημειώματος για την αποδέσμευση επιπλέον υλικού από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ που ζήτησε και επέτυχε η χώρα μας , νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι προς παραχώρηση περιλαμβάνεται και μία ειδική κατηγορία τροχοφόρων οχημάτων που η ένταξη τους σε υπηρεσία θα αναβαθμίσει δραματικά τις υφιστάμενες δυνατότητες του Ελληνικού Στρατού στον συγκεκριμένο τομέα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να παραχωρηθούν από τις ΗΠΑ σημαντικός αριθμός (αρκετές δεκάδες) τροχοφόρων βυτιοφόρων οχημάτων 8×8 M978 της οικογενείας HEMTT (Heavy Expanded Mobility Tactical Truck: βαρέα τακτικά οχήματα εκτεταμένης κινητικότητας) κατασκευής της αμερικανικής Oshkosh.
Τα βυτιοφόρα M978 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ανεφοδιασμό στο πεδίο τόσο τεθωρακισμένων και τακτικών οχημάτων όσο και ελικοπτέρων. Με χωρητικότητα 2.500 γαλονιών ΗΠΑ (9.500 λίτρων) και δυνατότητα κίνησης επί παντοδαπού εδάφους (σε δοκιμές του Στρατού των ΗΠΑ το M978 κινήθηκε με ταχύτητα 6 χλμ. ανά ώρα σε έδαφος με κλίση 60%) τα M978 σε ελληνική υπηρεσία θα αντικαταστήσουν τα πεπαλαιωμένα και πολύ μικρότερης χωρητικότητας (2.500 λίτρων) βυτιοφόρα M49 που σήμερα χρησιμοποιούν οι μονάδες ελιγμού του Ελληνικού Στρατού.
Προφανώς σε πρώτη προτεραιότητα θα βρίσκεται ο εξοπλισμός των επιλαρχιών μέσων αρμάτων (ΕΜΑ) που επιχειρούν τα άρματα μάχης Leopard 2HEL και Leopard 2A4 τα οποία με δεξαμενή καυσίμων 1.200 λίτρων αποτελούν «καταναλωτή» καυσίμου που απαιτεί υψηλού επιπέδου ανεφοδιασμό. Ας σημειωθεί εδώ ότι τα συγκεκριμένα οχήματα είχαν αρχικά εντοπιστεί από επιτροπή του ΓΕΣ η οποία είχε μεταβεί στις ΗΠΑ για την επιτόπια επιθεώρηση των υπό παραχώρησηαρμάτων μάχης M1A1 Abrams. Προφανώς στη βάση των ευρημάτων της επιτροπής κινητοποιήθηκε άμεσα το ΓΕΣ και διασφάλισε την παραχώρηση τους.
Επίσης στα προς παραχώρηση υλικά περιλαμβάνονται επίσης αρκετές εκατοντάδες ρυμουλκούμενων διαφόρων τύπων και χρήσεων για τακτικά οχήματα HMMWV (High Mobility Multi-purpose Wheeled Vehicle: υψηλής κινητικότητας τροχοφόρο όχημα πολλαπλής χρήσης) καιμικρός αλλά σημαντικός αριθμός ρυμουλκούμενων για αρματοφορείς αμερικανικού τύπου Oshkosh M911 που διαθέτει σε υπηρεσία ο ΕΣ.
Οι ανωτέρω πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι η παραχώρηση από τα αποθέματα των ΗΠΑ στρατιωτικού υλικού που η με άλλους τρόπους απόκτηση του δεν είναι πλέον δυνατή λόγω των μειωμένων πιστώσεων που διατίθενται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προωθείται πλέον συστηματικά. Επίσης, με βάση τα όσα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά είναι προφανές ότι οι ελληνικές κινήσεις είναι εξαιρετικά στοχευμένες και αποσκοπούν στην με όσο το δυνατόν μικρότερο οικονομικό κόστος και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα κάλυψη των όποιων ελλείψεων – κενών.
Αυτό που όμως απαιτείται είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία παραλαβής η οποία υπέχει και οικονομικό κόστος αφού η ατμοπλοϊκή μεταφορά του υλικού βαρύνει την ελληνική πλευρά. Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) έχει από τον Μάιο του 2013 εγκρίνει τη διάθεση πιστώσεων (περί τα 4 εκατ. ευρώ) για την ατμοπλοϊκή μεταφορά των αρχικών 460 τεθωρακισμένων οχημάτων οικογενείας M113 εν τούτοις περίπου 10 μήνες μετά τα οχήματα δεν έχουν έλθει στην Ελλάδα.
http://www.defence-point.gr/news/?p=94821

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις