ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΝΕΑ «ΒΕΛΗ» ΣΤΑ ΚΟΜΑΝΤΟ

Ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής το Σκάφος Ανορθοδόξου Πολέμου, που θα δοκιμαστεί σύντομα

Τον Σεπτέμβριο, αν όλα εξελιχθούν κατ' ευχήν, αναμένεται να παραδοθεί στις Eλληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το πρώτο Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), που σήμερα βρίσκεται στη φάση της έρευνας και αναπτύξεως (Research & Development - R&D) από ελληνική εταιρεία.

Σύμφωνα με... ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδος μας, πρόκειται για ένα μικρό σκάφος, συνολικού μήκους 13 μέτρων, από αλουμίνιο, το πρώτο από τα οποία θα παραδοθεί, όπως προαναφέραμε, τον Σεπτέμβριο για δοκιμές και αξιολόγηση στις Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να αντικαταστήσει σταδιακώς τα υπάρχοντα, παλαιά ΣΑΠ. Η παράδοση θα περιλαμβάνει τη βασική σχεδίαση του για τη μεταφορά ενός στοιχείου βατραχανθρώπων της Διοικήσεως Υποβρύχιων Καταστροφών του Π.Ν. ή μιας ομάδας Αμφίβιων Καταδρομέων του Στρατού Ξηράς, καθώς και πλήρη εξοπλισμό μάχης (ένα ή δυο πολυβόλα των 0,50" είτε ένα τέτοιο βαρύ πολυβόλο σε συνδυασμό με ένα βομβιδοβόλο των 40 χιλιοστών), ούτως ώστε οι αρμόδιοι να προχωρήσουν σε αξιολόγηση και τυχόν διορθωτικές προτάσεις, που στη συνέχεια θα ενσωματωθούν στα σκάφη παραγωγής.

Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη. Γεγονός, όμως, είναι ότι τη συγκεκριμένη χρονική (και οικονομική, ελέω Μνημονίου) συγκυρία η απόφαση για την ανανέωση του στόλου των ελαφρών σκαφών των Ειδικών Δυνάμεων με τη σχεδίαση και κατασκευή εξ αρχής μιας νέας, απόλυτα εξειδικευμένης για την κάλυψη των επιχειρησιακών τους αναγκών «κλάσεως» σημαίνει -σύμφωνα με την άποψη ειδικών τρία πράγματα:

Πρώτον, την επιβεβαίωση του σχετικού ρεπορτάζ της εφημερίδος προ δύο εβδομάδων, ότι οι διαδοχικές επιλογές ως αρχηγών ΓΕΣ δυο στρατηγών των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, εν ενεργεία αλεξιπτωτιστών και βατραχανθρώπων, των στρατηγών Αθανασίου Τσέλιου και Χρίστου Μανωλά, σε συνδυασμό με τη για δεύτερο χρόνο διατήρηση ως αρχηγού ΓΕΝ του αντιναυάρχου και επίσης εν ενεργεία αλεξιπτωτιστή και βατραχανθρώπου (και πρώην διοικητή της φημισμένης Διοικήσεως Υποβρύχιων Καταστροφών του Π.Ν.) Ευάγγελου Αποστολάκη Π.Ν., σηματοδοτούν μια έμφαση του ελληνικού επιχειρησιακού δόγματος στην ταχύτατη, άμεση ελληνική απάντηση με χρήση Ειδικών Δυνάμεων στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου.

Δεύτερον, για να υλοποιηθεί αυτό κατά θάλασσα, απαιτούνται νέα, σύγχρονα ΣΑΠ, μικρά, ευέλικτα, ταχύτατα και καλά εξοπλισμένα, για να μεταφέρουν μια ομάδα κομάντο «όπου δει».

Τρίτον, για πρώτη φορά αποφασίστηκε όπως, για λόγους ομοιοτυπίας, οι Ειδικές Δυνάμεις, τόσο του Π.Ν. (Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών) όσο και του Στρατού Ξηράς (Αμφίβιοι Καταδρομείς), προχωρήσουν στην από κοινού διερεύνηση αποκτήσεως ενός ενιαίου σκάφους, αντί της συνήθους έως τώρα πρακτικής της ξεχωριστής επιλογής από τον κάθε Κλάδο ή της αποδοχής δωρεών από πλούσιους συμπατριώτες μας, οι οποίοι είχαν την ευγενή καλοσύνη και διάθεση προσφοράς προς την πατρίδα. Ωστόσο, αυτό είχε ως αποτέλεσμα π.χ. η ΔΥΚ να διαθέτει πέντε σκάφη τριών διαφορετικών τύπων και να υπάρχει έτσι μια πολυτυπία που προκαλούσε σοβαρότατα προβλήματα, επιχειρησιακά και συντηρήσεως του υλικού. Τώρα, όλα αυτά ελπίζεται βασίμως ότι θα εξαλειφθούν, με ταυτόχρονη οικονομία και κατακόρυφη αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητος και διαθεσιμότητος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου διαθέτουν σήμερα -ως προανεφέρθη- οι δυνάμεις των Αμφιβίων Καταδρομέων των Ειδικών Δυνάμεων και οι Υποβρύχιοι Καταστροφείς της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών του Π.Ν.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Οι Αμφίβιοι Καταδρομείς, που αποτελούν τη συνέχεια των Καταδρομέων του θρυλικού «Ιερού Λόχου» της Μέσης Ανατολής, του συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε, ανήκουν σήμερα στη δύναμη της 13ης Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων-«Ιερός Λόχος», επιπέδου ταξιαρχίας, που εδρεύει στην Αθήνα, αλλά με ζώνη ευθύνης τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η 13η ΔΕΕ είναι οργανωμένη σε Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών, με μονάδες τους στα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω, Ρόδο), καθώς επίσης και στη Ζ' Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ' ΜΑΚ), που εδρεύει στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής, αποτελούμενη αποκλειστικά από επαγγελματικά στελέχη του Στρατού Ξηράς. Αποστολή της Ζ' ΜΑΚ είναι η άμεση επέμβασή της οπουδήποτε απαιτηθεί στο Αιγαίο (και όχι μόνο), χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο και πρόσφορο μέσο (μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πλοία του Π.Ν., αλλά και δικά της ταχύπλοα).

Βασικό εργαλείο για τα «βατράχια»

Οι Υποβρύχιοι Καταστροφείς της ΔΥΚ είναι τα φημισμένα «βατράχια», που έχουν τον δικό τους στολίσκο από ΣΑΠ, για την εκτέλεση των αποστολών τους, ο οποίος όμως διακρίνεται από την πολυτυπία και τη μεγάλη ηλικία των μονάδων του. Ως γνωστόν, τόσο η Ζ' ΜΑΚ όσο και η ΔΥΚ αποτελούν τμήματα της Διοικήσεως Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ, που λειτουργεί στο πλαίσιο της Δυνάμεως Ταχείας Αντιδράσεως των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η αποστολή των «τοπικών» -ας τις ονομάσουμε έτσι- Μοιρών Αμφιβίων Καταδρομέων των νησιών είναι διαφορετική, για καταδρομική δράση σε τοπικό επίπεδο της ζώνης ευθύνης του κάθε σχηματισμού, όπου τα ΣΑΠ θεωρούνται -και είναι- το βασικό τους εργαλείο δράσεως.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 22/03/2014 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)

http://staratalogia.blogspot.gr/2014/03/blog-post_24.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις