Τελεσίγραφο Βερολίνου προς Μόσχα – συμφωνία σήμερα, ή κυρώσεις την Τετάρτη


Τελεσίγραφο προς τη Μόσχα απέστειλε σήμερα Τετάρτη το Βερολίνο, σκληραίνοντας τη στάση του. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ προειδοποίησε τη Ρωσία πως αν δεν υπάρξει σημερα συμφωνία στη δημιουργία της ομάδας επαφής στο Παρίσι, οι ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται την Τετάρτη θα σκληρύνουν την στάση τους, και θα αποφασίσουν μέτρα κατά της Ρωσίας.


Αντιμέτωπη με κυρώσεις από την ΕΕ, βρίσκεται η Ρωσία αν δεν καταλήξουν πουθενά οι σημερινές κρίσιμες διαβουλεύσεις στο Παρίσι, ανάμεσα σε ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, με την παρουσία των κυρίων Κέρι και Λαβρόφ. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ και ο ρώσος ομόλογός του θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου.

"Η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της Ρωσίας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ. 
Ο γερμανός αξιωματούχος κάλεσε πάντως και το Κίεβο να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων.

Η Άνγκελα Μέρκελ, που είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σ' αυτή την κατεύθυνση.

Αναφορά στην πιθανότητα κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στην αυριανή Συνοδό Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών, έκανε νωρίτερα και ο γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

Την ίδια ώρα, Ουκρανός αξιωματικός ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό μερικό έλεγχο και δεύτερη βάση εκτόξευσης πυραύλων στη νότια Κριμαία και έχουν αποκλείσει το κτίριο μέσα στο οποίο υπάρχουν οι πύραυλοι. 

Σε τουλάχιστον 11 δισεκ. ευρώ για την επόμενη διετία θα ανέλθει η δέσμη μέτρων στήριξης στην Ουκρανία που ενέκρινε σήμερα Tετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπής, όπως ανακοίνωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι πρόκειται για "φρέσκα" χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που θα έχουν ως στόχο τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία με έμφαση στην τόνωση του εμπορίου, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική βοήθεια.

Όπως διευκρίνισε ο Ζ. Μπαρόζο, 1,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από δάνεια, 1,4 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις από τα οποία 600 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν μέσα στην επόμενη διετία, 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη ενώ μέσω της μόχλευσης 250 εκατ. ευρώ αναμένεται να χορηγηθούν ακόμη 3,5 δισ. ευρώ.

Ο Ζ. Μπαρόζο σημείωσε ακόμη ότι η Ουκρανία θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία με το ΔΝΤ και επεσήμανε ότι όλες οι εξελίξεις θα συζητηθούν με τον πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ στο πλαίσιο της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Πηγή: http://www.skai.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις