Κέρι: ΗΠΑ και ΕΕ θα πάρουν μέτρα κατά της Ρωσίας μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ
Εάν διεξαχθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής στην χερσόνησο της Κριμαίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσουν τη Δευτέρα με μια «σειρά σοβαρών βημάτων» κατά της Ρωσίας, προειδοποίησε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, την ώρα που η Μόσχα επιβεβαίωνε τη συγκέντρωση δυνάμεων στα ρωσοουκρανικά σύνορα για τη διεξαγωγή "γυμνασίων". 


«Δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία, καμία νομιμότητα» για το προγραμματισμένο δημοψήφισμα στην Κριμαία «με την παρουσία 20.000 και πλέον στρατιωτών» σημείωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής του προϋπολογισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το 2015.Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι υπάρχουν μικρές πιθανότητες να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής «λαμβανομένων υπόψη των περιστάσεων», αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επικρατήσει η λογική».

Ο Τζον Κέρι είπε επίσης στην ίδια συνεδρίαση ότι ελπίζει να αποφευχθούν τέτοιου είδους μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων, κατά τη διάρκεια της νέας συνάντησης του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Λονδίνο την Παρασκευή.

Όπως ανέφερε ο Τζον Κέρι συνομίλησε με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Πέμπτη το πρωί. Ο Λαβρόφ επρόκειτο να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στο Σότσι.

Διαβουλεύσεις Πούτιν με ρώσους αξιωματούχους

Τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συζητήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τα στελέχη του Συμβουλίου Ασφαλείας του, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. 

«Ας εξετάσουμε μαζί το πώς να χειριστούμε τις σχέσεις μας με τους εταίρους και τους φίλους μας στην Ουκρανία και με τους άλλους εταίρους μας στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης. 

Η στάση του Κιέβου

Σημειώνεται ότι η ουκρανική βουλή απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ για την προστασία των ουκρανικών εδαφών. 

Από την πλευρά της, η βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε τη δημιουργία νέας εθνοφρουράς που αποτελείται από 60.000 άνδρες, προκειμένου να αναβαθμιστεί το αξιόμαχο του στρατεύματος έναντι της Ρωσίας.

Πηγή: http://www.skai.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις