Παρίσι: Άμεση ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία


Συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας πραγματοποιεί ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για να συζητήσουν για την ουκρανική κρίση, δήλωσε μια πηγή από την γαλλική προεδρία στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Μέγαρο των Ηλυσίων.


Η πηγή πρόσθεσε ότι η συνάντηση έχει ήδη ξεκινήσει, αφού οι υπουργοί Τζον Κέρι, Σεργκέι Λαβρόφ, Ουίλιαμ Χέιγκ, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και Λοράν Φαμπιούς εθεάθησαν στο προεδρικό μέγαρο.

Εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Βρετανίας συμφώνησαν ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκλιμάκωση της έντασης να πραγματοποιηθούν άμεσες συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, ενώ ζήτησαν και την άμεση αποστολή διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ουκρανία συμφώνησαν ότι άμεσες συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με τη διευκόλυνση αν αυτή χρειαστεί μελών της διεθνούς κοινότητας, είναι κρίσιμης σημασίας για την επίλυση της τρέχουσας κατάστασης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση,

«Συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να αποσταλούν αμέσως διεθνείς παρατηρητές στην Ουκρανία, κυρίως στα ανατολικά και την Κριμαία», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Απευθείας συνομιλίες» μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ζήτησε ο Κέρι

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι ζήτησε σήμερα από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να ξεκινήσουν «απευθείας συνομιλίες» μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, ώστε να βρεθεί μια λύση στην ουκρανική κρίση.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου που οργανώθηκε στο Παρίσι για τον Λίβανο και συμφώνησαν να ξαναβρεθούν αργότερα σήμερα «για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους», ανέφερε ένας Αμερικανός διπλωμάτης.

Μετά το γεύμα εργασίας που παρατέθηκε στο μέγαρο των Ηλυσίων για την Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης του Λιβάνου (GIS) οι δύο υπουργοί ξαναβρέθηκαν σε μια ηλιόλουστη βεράντα του κτιρίου για τον καφέ. Εκτός από τον Κέρι και τον Λαβρόφ, παρόντες ήταν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Λοράν Φαμπιούς και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας μετά την απόφαση της Μόσχας να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία. Τις τελευταίες ημέρες η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ενώ η Μόσχα απορρίπτει τις απειλές για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της.

Σόιμπλε: Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη φάση και πρόσθεσε ότι αυτό ενδέχεται να περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια.

«Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πάντα για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι και έχουμε δεσμευθεί να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να προχωρήσει σε αυτή τη δύσκολη φάση, περιλαμβανομένης της παροχής οικονομικής βοήθειας».

Ο Σόιμπλε σημείωσε ότι το Βερολίνο γνωρίζει ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη Ρωσία.

Ο γερμανός υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αυστριακό υπουργό Οικονομικών Μίχαελ Σπιντελέγκερ, ο οποίος τάχθηκε κατά της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία.

«Δεν θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις κυρώσεις, αντίθετα η αποκλιμάκωση πρέπει να πετύχει μέσω της συνεργασίας για την εξεύρεση μιας λύσης», δήλωσε ο Σπιντελέγκερ. «Όλες αυτές οι συζητήσεις για την επιβολή κυρώσεων δεν βοηθούν ιδιαίτερα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Φαμπιούς: «Πιθανή η επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα»

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών με τους ομολόγους του από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και άλλες χώρες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αν δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση μέχρι τότε.

Σε δηλώσεις του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, ο Φαμπιούς τόνισε ότι αυτού του τύπου τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν πάγωμα θεωρήσεων αδειών εισόδου στην ΕΕ, πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών και πάγωμα των συνομιλιών σχετικά με τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

«Ας ξεκινήσουμε τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα αύριο διεξάγεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και αύριο μπορεί να ψηφιστούν κυρώσεις, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση. Αναμένω και ελπίζω ότι η Ρωσία θα μας ενημερώσει σήμερα ότι υπάρχει προοπτική διαλόγου με μία ομάδα επαφής», είπε ο Φαμπιούς αναφερόμενος στις προτάσεις για τον σχηματισμό μίας διεθνούς «ομάδας επαφής» που θα απαρτίζεται από τους μεγαλύτερους εμπλεκόμενους στην ουκρανική κρίση.

Αρνηση ρώσου ΥΠΕΞ να συναντηθεί με τον ουκρανό ομόλογό του

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσα σήμερα στο Παρίσι, αναγκάζοντάς τον να φύγει από τη Γαλλία, σύμφωνα με την πρεσβεία της Ουκρανίας, πληροφορία όμως που διαψεύστηκε από τις ΗΠΑ.

Παρά τις βρετανικές και τις αμερικανικές πιέσεις, «ο Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Αντρέι Ντεστσίτσα, ο οποίος έφυγε από το Παρίσι για να επιστρέψει στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η ουκρανική πρεσβεία στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ουκρανός υπουργός «δεν έφυγε και σκοπεύει να παραμείνει στο Παρίσι για νέες συζητήσεις», δήλωσε όμως από την πλευρά του ένας αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε σήμερα «όλες τις πλευρές» στην ουκρανική κρίση να αποκλιμακώσουν την ένταση και να ξεκινήσουν «έναν εποικοδομητικό διάλογο». «Καλώ όλες τις πλευρές να μειώσουν τις εντάσεις, να περιορίσουν τις δηλώσεις τους και να συναντηθούν ώστε να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος για να επιλυθεί το πρόβλημα», δήλωσε στον Τύπο ο Μπαν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις