Ζητάμε από τις ΗΠΑ να μας... «αρματώσουν»

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ 100 ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ

Επιστολή αιτήματος για τη δωρεάν απόκτηση 90 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams και 10 τεθωρακισμένων οχημάτων περισυλλογής (ARV) Μ88Α2 Hercules απέστειλε η Ελλάδα στις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές, για την κάλυψη...των επιχειρησιακών αναγκών του Ελληνικού Στρατού. Το κατά πόσο το αίτημα αυτό θα υλοποιηθεί, είναι ανεξάρτητο των τυχόν κονδυλίων που θα χρειαστούν -αν χρειαστούν- για να έλθουν τα συγκεκριμένα άρματα σε επιχειρησιακή κατάσταση, ανεξάρτητα από την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα.

Πρακτικά, η απόκτηση 90 Abrams σημαίνει ότι το ελληνικό αίτημα αφορά απόκτηση αριθμού αρμάτων μάχης ίσου με τον εξοπλισμό μιας τεθωρακισμένης ταξιαρχίας των δύο επιλαρχιών μέσων αρμάτων εκάστη. Κάθε επιλαρχία διαθέτει 41 άρματα μάχης. Επομένως με τα 90 άρματα εξοπλίζονται δύο επιλαρχίες, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ πιθανότατα θα πάνε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα και στο πεδίο βολής αρμάτων, όπου η συγκεκριμένη ταξιαρχία θα εκτελεί τις εκπαιδευτικές βολές των πληρωμάτων της. Αντίστοιχος διαχωρισμός θα γίνει και με τα δέκα άρματα περισυλλογής.

Γιατί όμως αποφασίστηκε η υποβολή αυτού του αιτήματος;

Ως γνωστόν, σήμερα ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει άρματα μάχης διπλής προέλευσης.Πρώτον, γερμανικής προέλευσης, που αποτελούν και το 70% του αρματικού μας δυναμικού, τύπου Leopard-1A5GR, Leopard-2A4 της ενδιάμεσης λύσης του προγράμματος απόκτησης των υπερσύγχρονων Leopard-2A6HEL και φυσικά τα τελευταία, Leopard-2A6HEL, που όλα εξοπλίζουν τεθωρακισμένες ταξιαρχίες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Δεύτερον, αμερικανικής προέλευσης, που αποτελούν το υπόλοιπο περίπου 30% του αρματικού δυναμικού, με το οποίο είναι εξοπλισμένες οι ταξιαρχίες και οι μεραρχίες που εδρεύουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, τύπου Μ-48Α5MOLF.

Η σκέψη των επιτελών τώρα επικεντρώνεται σε μια προσπάθεια να ανανεωθεί αλλά και να εκσυγχρονιστεί το σύνολο του αρματικού δυναμικού, καθώς τα Μ-48Α5MOLF είναι ηλικίας άνω των 50 ετών.

Με την επιδιωκόμενη ένταξη των Μ1Α1 Abrams θα αποσυρθούν από τα νησιά όλα τα Μ-48Α5MOLF, τα οποία και θα αντικατασταθούν από τα παλαιότερα Leoparda, Leopard-1A5GR. Στη θέση των τελευταίων στην ταξιαρχία της ηπειρωτικής Ελλάδος θα πάνε τα Abrams και, έτσι, επιτυγχάνεται μια άλλη ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ομοιοτυπία, καθώς πλέον ΟΛΑ τα «ηπειρωτικά» άρματα μάχης θα διαθέτουν πυροβόλο των 120 χιλιοστών (έναντι των 105 χιλιοστών που έχουν Leopard-1Α5GR και Μ-48Α5MOLF) με κοινά πυρομαχικά, ενώ τα πυρομαχικά των 105 χιλιοστών θα μεταφερθούν στα νησιά.

Όλα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση να υλοποιηθεί το προαναφερθέν πρόγραμμα.

(ΚΑΡΦΙ 15/03/2014 – ΑΙΑΣ Ο ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ - Σ.Λ.)

http://staratalogia.blogspot.gr/2014/03/blog-post_9931.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις