Ρωσία – αμυντικές δαπάνες: Πέρασε ΗΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ

Για πρώτη φορά, τα τελευταία 10 χρόνια, οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ξεπερνούν τις αντίστοιχες αμερικανικές. Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ερευνών Ειρήνης (SIPRI), με έδρα την Στοκχόλμη, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, βάσει των οποίων, οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες, εντός του 2013, έφτασαν τα 87,8 δισ. δολάρια, ποσό που αντιπροσωπεύει το 4,1% του Ακαθάριστου Εθνικού της Προϊόντος.

Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση, της τάξης του 4,8% σε σχέση με το 2012. Αντίθετα, παγκοσμίως, τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για εξοπλισμούς μειώθηκαν κατά 1,9%. Ιδιαίτερα μειωμένες είναι οι αμυντικές δαπάνες στις δυτικές χώρες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.
Η ρωσική αυξημένη επένδυση στον τομέα της άμυνας είναι σύμφωνη με το δεκαετές πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο προέβλεπε κονδύλι 700 δισ. δολαρίων για την άμυνα τη δεκαετία 2010-2020 και το οποίο, εν μέρει «γεννήθηκε» μετά τον πόλεμο στη Γεωργία, το 2008.
Οι ΗΠΑ εντός του 2013 μείωσαν τις αμυντικές τους δαπάνες κατά 7,8%, αν και παρόλα αυτά, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να ξοδεύουν περί τα 640 δισ. δολάρια στον τομέα της άμυνας, ποσό που αντιπροσωπεύει το 3.8 % τους ΑΕΠ τους. Η Κίνα επίσης αύξησε, σε 188 δισ. δολάρια, το ποσό που επενδύει στην άμυνα.
http://www.defence-point.gr/news/?p=100397

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις