Καταργούνται οι βεβαιώσεις αποδοχών για συνταξιούχους

Καταργούνται οι βεβαιώσεις αποδοχών για συνταξιούχουςΤέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων βάζει η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να καταργήσει τη διαδικασία των βεβαιώσεων για τις συντάξιμες αποδοχές από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για πρώτη φορά από φέτος, οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, δεν θα στηθούν στις ουρές για να πάρουν τις βεβαιώσεις των συντάξιμων αποδοχών τους από τους ασφαλιστικούς φορείς. Στο εξής, το σύνολο των αποδοχών θα συμπεριλαμβάνεται στην προσυμπληρωμένη ηλεκτρονική φορολογική δήλωση που υποβάλλεται μέσω του συστήματος Taxis.
Οι συνταξιούχοι θα μπορούν, επίσης, να επιβεβαιώσουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία από ηλεκτρονικές βεβαιώσεις στους δικτυακούς τόπους των ταμείων και της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr).
«Άλμα προόδου» χαρακτήρισε το νέο σύστημα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι σηματοδοτεί το «πέρασμα της λειτουργίας του υπουργείου Εργασίας σε μια άλλη εποχή».
«Για πρώτη φορά από εφέτος 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, δεν θα χρειαστεί να πάρουν βεβαιώσεις συντάξεων από τους αντίστοιχους ασφαλιστικούς τους φορείς» ανέφερε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε: «Για να κατανοήσει κάποιος το μέγεθος και αυτής της αλλαγής ας θυμηθεί τι γινόταν. Την πολύωρη ταλαιπωρία και τις ατελείωτες ουρές των συνταξιούχων, που θα αποτελούν πλέον κακή ανάμνηση όπως και τα διοικητικά κόστη και οι εστίες παραβατικότητας που κόστιζαν πολλά εκατομμύρια ευρώ στο κράτος» δήλωσε.
«Αντιμετωπίζεται φοροδιαφυγή ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ ετησίως, λόγω της απόκρυψης εισοδημάτων από συντάξεις και της έλλειψης διασταυρώσεων, ενώ παράλληλα, από την κατάργηση της σχετικής γραφειοκρατίας προκύπτει εξοικονόμηση 4 εκατ. ευρώ ετησίως. Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάστηκε βούληση, σχεδιασμός και πάνω απ' όλα η οργανωτική αναβάθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, η οποία απέδωσε καρπούς» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.
Οι διαδικασίες για την εφαρμογή του νέου συστήματος, έχουν ολοκληρωθεί.
Η «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), έχει ήδη παραδώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) το αρχείο των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2013 για 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχους από το Δημόσιο και 69 άλλους φορείς και τομείς κοινωνικής ασφάλισης συνολικού ύψους 28,2 δισ. ευρώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις