Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γέμισε με ηλεκτρονικά «μάτια» το Αιγαίο η Άγκυρα...

Γέμισε με ηλεκτρονικά «μάτια» το Αιγαίο η Άγκυρα προκειμένου να παρακολουθεί 24ωρες το εικοσιτετράωρο κάθε ελληνική δραστηριότητα στο F.I.R Αθηνών αλλά και στο θαλάσσιο περιβάλλον μας. Θα διαθέτει τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ με άγνωστες δυνατότητες και εννέα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας -ηλεκτρονικού πολέμου. Όλα τα μέσα αυτά θα έχουν το Αιγαίο στο «μικροσκόπιο». Και όχι μόνο καθώς θα μπορούν να δημιουργούν και πολλές ηλεκτρονικές παρεμβολές ή να υποκλέπτουν σήματα και σινομιλίες.

 
Συγκεκριμένα η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε από την αμερικάνικη εταιρία Boeing το δεύτερο υπερσύγχρονο αεροσκάφους εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C) του προγράμματος Peace Eagle. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρίας, η παράδοση έγινε στο πλαίσιο του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος στην αεροπορική βάση της στο Ικόνιο απ’ όπου και θα επιχειρούν τα τέσσερα συγκεκριμένα αεροσκάφη . Το πρώτο αεροσκάφος Peace Eagle παραδόθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2014, ενώ εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται η παράδοση και του τρίτου πανομοιότυπου αεροσκάφους. Το τέταρτο και τελευταίο αεροσκάφος προγραμματίζεται να παραδοθεί το 2015. Η Άγκυρα υπερηφανεύεται και όχι άδικα ότι πάρα πολλά προηγμένα συστήματα με τα οποία εφοδιάστηκαν τα ιπτάμενα ραντάρ της, είναι προϊόντα της εγχώριας αμυντικής της βιομηχανίας. Επίσης και τα επίγεια υποσυστήματα υποστήριξης, συντήρησης και εκπαίδευσης προσωπικού αποστολής είναι τουρκικής κατασκευής .
 
Επιπρόσθετα η Άγκυρα αποκτάει και εννέα αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης - ηλεκτρονικού πολέμου. Μέχρι τώρα έχει παραλάβει τα πέντε από αυτά.Να σημειωθεί ότι η Τουρκία θα διαθέτει και δέκα συστήματα θαλάσσιας περιπολίας τα οποία θα εγκατασταθούν σε αεροσκάφη ATR-72 τα οποία είναι ήδη σε υπηρεσία στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Και όλα αυτά ενώ η Ελλάδα δεν διαθέτει πλέον αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ενώ τα ιπτάμενα ραντάρ που διαθέτει ανέρχονται σε τέσσερα.
 
Γ. Κοκ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις