Καμπανάκι από τη Θράκη: Προβληματισμός στην κυβέρνηση από τις πρωτιές του μειονοτικού κόμματος

Καμπανάκι από τη Θράκη: Προβληματισμός στην κυβέρνηση από τις πρωτιές του μειονοτικού κόμματος
Χαμηλούς τόνους επιχειρούσαν να κρατήσουν χθες οι επιτελείς του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ/DEB) μετά την πρώτη θέση που κατέλαβε στις ευρωεκλογές στην Ξάνθη και τη Ροδόπη.
Οι τοπικοί παράγοντες του ΚΙΕΦ επισημαίνουν ότι πέτυχαν τον στόχο τους, να στείλουν τριπλό μήνυμα στην κυβέρνηση, στην Ευρώπη και στο εσωτερικό της ίδιας της μειονότητας, αναδεικνύοντας το μέγεθος της ενότητας που υπάρχει στο εσωτερικό της όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματά τους και την καθημερινότητά τους. «Είμαστε έλληνες πολίτες, πατρίδα μας είναι η Ελλάδα και θέλουμε να αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα από την πολιτεία», τονίζουν επισημαίνοντας ότι «η πολιτική της ισονομίας και ισοπολιτείας δεν μπορεί να εφαρμόζεται  a la cart».
Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τις επιδόσεις του KΙΕΦ, καθώς χτυπά καμπανάκι τόσο για τις προθέσεις του τουρκικού προξενείου όσο και για αστοχίες της πολιτείας σε μειονοτικά θέματα τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρ' όλο που το μειονοτικό κόμμα αναδείχτηκε πρώτο στη Ροδόπη (42%) και στην Ξάνθη (25%), σε δήμους και σε χωριά όπου υπήρξαν παρεμβάσεις της πολιτείας τα ποσοστά το ήταν πολύ χαμηλότερα.

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ. Σημειώνεται ότι το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας μέχρι και το 2008 λειτουργούσε υποτονικά και ελάχιστοι στη μειονότητα ασχολούνταν μαζί του. Η αναβάθμιση της λειτουργίας του ήρθε ως αποτέλεσμα του αυξημένου ενδιαφέροντος της τουρκικής πολιτικής τάξης για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και της διαπίστωσης ότι με αυτόν τον τρόπο θα ασκηθεί πίεση στα κόμματα και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα ώστε να προωθηθούν τα μείζονα ζητήματα της μειονότητας, όπως το θέμα της εκλογής μουφτή, της εφαρμογής του νόμου για την εκλογή διαχειριστικών επιτροπών των βακουφίων, της αναγνώρισης των κατηργημένων από τη δεκαετία του '80 μειονοτικών συλλόγων με εθνικό επιθετικό προσδιορισμό.
Το τελευταίο διάστημα μισθώθηκαν γραφεία στο κέντρο της Κομοτηνής και της Ξάνθης που στελεχώθηκαν από νέους επιστήμονες και αποφοίτους πανεπιστημίων προκειμένου να αναδειχθεί το νέο πολιτικό δυναμικό της μειονότητας με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία. Παράλληλα, οργανώθηκε η δράση στα χωριά της Ξάνθης και της Ροδόπης με την προσέγγιση πολλών παλαιών κοινοταρχών, προέδρων συλλόγων και συνεταιρισμών που οργανώθηκαν στο KΙΕΦ/DEP για να αποτελέσουν τα προγεφυρώματά του στις περιοχές με μειονοτικό πληθυσμό.
Την τελευταία περίοδο δραστηριοποιήθηκε ενεργά και συμμετείχε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και ο γιος του ιδρυτή του DEP Aχμέτ Σαδίκ, Λεβέντ, ο οποίος ζει μόνιμα στην Τουρκία και η παρουσία του αποτελεί πάντοτε για τη μειονότητα έναν κορυφαίο ιστορικό συμβολισμό για τη διασύνδεση με την εποχή του που έδρασε ο πατέρας του στα τέλη της δεκαετίας του '80 και μέχρι τον θάνατό του το 1995 σε τροχαίο έξω από την Κομοτηνή.    
Τα πρόσφατα γεγονότα με την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία πρώτα επελέγη και στη συνέχεια αποσύρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο τρόπος χειρισμού μειονοτικών υποψηφιοτήτων από αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, όπως ήταν η περίπτωση του Αχμέτ Κουρτ, προέδρου της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης, που τελικώς βρέθηκε εκτός όλων των συνδυασμών με τους οποίους επιχείρησε να συνεργαστεί, ενίσχυσαν το εθνικό συναίσθημα των μουσουλμάνων πολιτών της Θράκης.  

Το παράδειγμα της Σμίνθης
Στη Σμίνθη, όπου πρόσφατα εγκαινιάστηκε τζαμί παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης (του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή), από τους 880 ψηφίσαντες, το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας ψήφισαν οι 240. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε άλλες περιοχές όπου είχαν γίνει παρεμβάσεις από την Πολιτεία υπέρ της μειονότητας, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι στους αστικούς πληθυσμούς το ΚΙΕΦ είχε χαμηλότερη απήχηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "Τα Νέα"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις