FRONTEX για EE: Συνεχής η αύξηση λαθρομεταναστών…

Κατά 48% αυξήθηκε ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που αποπειράθηκαν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα κατά το 2013 έναντι του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, τα οποία δημοσίευσε σε σημερινό της άρθρο η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Wall Street Journal (WSJ).


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα συνολικά, 107.365 παράνομοι μετανάστες αποπειράθηκαν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα το 2013, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 48% σε σχέση με το 2012 και προσθέτει ότι η έκθεση δημοσιεύθηκε μία μέρα μετά από το τελευταίο περιστατικό στα ύδατα μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης, στο οποίο 17 άνθρωποι πνίγηκαν και 206 διασώθηκαν από τις ιταλικές Αρχές.

Τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία είναι αποτέλεσμα μακρόχρονου συντονισμού των 28 κρατών- μελών, καταδεικνύουν την πίεση που υφίσταται η ΕΕ, καθώς ο πόλεμος, η καταπίεση και η οικονομική δυσχέρεια οδηγούν χιλιάδες στο να εγκαταλείψουν τις γείτονες χώρες. Το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται σημαντικό και για τις ευρωεκλογές, εκτιμά το δημοσίευμα, καθώς η μετανάστευση έχει αναδειχθεί ως κεντρικής σημασίας ζήτημα για τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους.
Αναφορικά με την Ελλάδα, η έκθεση επισημαίνει ότι λιγότεροι μετανάστες προσπάθησαν να μπουν στην Ευρώπη από την Ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του 2013, εξαιτίας, κυρίως, των πολιτικών των ελληνικών Αρχών να «ασφαλίσουν» τα βόρεια σύνορα της χώρας με την Τουρκία.
Ωστόσο, αυτό το κλείσιμο των συνόρων οδήγησε πολλούς μετανάστες να προσπαθήσουν να διασχίσουν το Αιγαίο, ένα πιο επικίνδυνο πέρασμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο οποίο, τους τελευταίους μήνες, έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις