Μείωση ανώτατων αξιωματικών των ΕΔ, εξορθολογισμός

Σε πορεία υλοποίησης έχει τεθεί η μείωση του αριθμού των νομοθετημένων θέσεων (ΝΟΘ) των ανωτάτων αξιωματικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΔ) με πρώτο σημαντικό ορόσημο τις κρίσεις του περασμένου Μαρτίου.
Επισημαίνεται, ότι η μείωση του αριθμού των νομοθετημένων θέσεων των ανώτατων αξιωματικών (δηλαδή από βαθμό ταξιάρχου ή αντιστοίχων και άνω) προβλέπεται από τη Δομή Δυνάμεων (ΔΔ) 2013-2027, η οποία ως γνωστόν έχει εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) τον Ιούνιο του 2013.

Ειδικότερα, η μείωση των ΝΟΘ ανωτάτων επέρχεται ως συνέπεια της κατάργησης από τη ΔΔ 2013-2027 μειζόνων επιχειρησιακών σχηματισμών (όπως π.χ. τα Α΄ και Β΄ Σώματα Στρατού για τον Στρατό Ξηράς) αλλά και σχηματισμών. Είναι αυτονόητο, ότι η κατάργηση μειζόνων επιχειρησιακών σχηματισμών /σχηματισμών επιφέρει και κατάργηση ΝΟΘ ανωτάτων αξιωματικών που ασκούν τη διοίκηση τους.
Στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης για τη ΔΔ 2013-2027, έχει προσδιοριστεί ο ανά Κλάδο αριθμός των ΝΟΘ των ανώτατων αξιωματικών των ΕΕΔ ως ακολούθως:
>Στρατός Ξηράς: 158
>Πολεμικό Ναυτικό: 41
>Πολεμική Αεροπορία: 58
>Κοινά Σώματα: 4
>Σύνολο: 261
Ο συνολικός αριθμός (261) και οι επιμέρους αριθμοί που αφορούν τους Κλάδους αποτελούν τον τελικό στόχο της διαδικασίας μείωσης που είναι δεσμευτικός και πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2015.
Για την ομαλότητα της διαδικασίας προβλέπεται από τη ΔΔ 2013-2027 η μείωση των ΝΟΘ ανώτατων αξιωματικών σε δύο στάδια: κατά ποσοστό 10% για το έτος 2014 και κατά επιπλέον 10% για το έτος 2015.
Επίσης η ΔΔ 2013-2027 υποχρεώνει τα Γενικά Επιτελεία με την ολοκλήρωση των κρίσεων του 2015 να έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις /αναθεωρήσεις των αντίστοιχων Πινάκων Οργάνωσης –Υλικού (ΠΟΥ) όπου προβλέπονται οι αντίστοιχες θέσεις των ανωτάτων αξιωματικών ώστε να υπάρχει εναρμόνιση με τις νομοθετημένες θέσεις.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της πρόβλεψης για το 2014, ενώ πριν τις κρίσεις Μαρτίου 2014 οι ΝΟΘ ανώτατων αξιωματικών όλων των Κλάδων των ΕΕΔ ήταν 334, μετά τις κρίσεις μειώθηκαν σε 318. Όμως, η επιτευχθείσα μείωση κατά 16 θέσεις, υστερεί κατά 24 του προβλεπομένου στόχου (40 θέσεις με βάση την κατά 10% ετήσια μείωση).
Κατά συνέπεια, το 2015 τα Γενικά Επιτελεία θα πρέπει να καλύψουν και την προαναφερθείσα διαφορά του 2014 (24 θέσεις) αλλά και να προχωρήσουν στις απαιτούμενες μειώσεις των ΝΟΘ ανωτάτων σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΔΔ 2013-2027 ώστε να επιτύχουν τον τελικό στόχο που προαναφέρθηκε.
Η μείωση των ΝΟΘ ανώτατων αξιωματικών των ΕΕΔ συνιστά εξορθολογισμό της ιεραρχικής πυραμίδας, η οποία εδώ και χρόνια παρουσίαζε τάσεις υπερπληθυσμού στην κορυφή της, ενώ η αριθμητική οροφή των ΕΔΔ έβαινε ταυτόχρονα συνεχώς μειούμενη. Επίσης, αποτελεί ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της δομής διοίκησης, καθώς περιορίζει ενδιάμεσα επίπεδα διοίκησης, τα οποία στο σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο θέατρο επιχειρήσεων, απλώς επιβραδύνουν τη διαδικασία λήψης απόφασης.
defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις