Πρόγραμμα ενός δισ. δολαρίων για την ασφάλεια της Ευρώπης ανακοίνωσε ο Ομπάμα


Πρόγραμμα ενός δισ. δολαρίων για την ασφάλεια της Ευρώπης ανακοίνωσε ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σχέδια για ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη συνολικού κόστους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Πολωνία, η οποία άρχισε το πρωί.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε κατά την άφιξή του στη Βαρσοβία πως η αμερικανική δέσμευση ως προς την ασφάλεια της ανατολικής Ευρώπης, η οποία ανησυχεί για την ουκρανική κρίση, είναι ιερή και απαραβίαστη.



«Η δέσμευσή μας ως προς την ασφάλεια της Πολωνίας και αυτή των συμμάχων μας στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη είναι ακρογωνιαίος λίθος της δικής μας ασφάλειας και είναι ιερή και απαραβίαστη», δήλωσε ο Ομπάμα αφού συναντήθηκε στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας με πολωνούς και αμερικανούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενίσχυσαν τη δέσμευσή τους ως προς την ασφάλεια της Πολωνίας στη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. 

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόβκσι, ο κ. Ομπάμα προειδοποίησε τη Ρωσία να μην πυροδοτήσει νέες εντάσεις στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Μόσχα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους φιλορώσους αποσχιστές ώστε οι τελευταίοι να σταματήσουν τις ενέργειές τους στα ανατολικά της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Ο κ. Ομπάμα επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην αρχή της συλλογικής άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ, ανακοινώνοντας ένα στρατιωτικό πρόγραμμα «Πρωτοβουλίας για την Διασφάλιση της Ευρώπης» ύψους ενός δισ. δολαρίων.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα επιφέρει μεγαλύτερη κινητικότητα στις αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες στην Ευρώπη, θα χρειαστεί την έγκριση του Κογκρέσου.

Οι ΗΠΑ «θα ενισχύσουν την εταιρική τους σχέση» με κράτη όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία, πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Ο Κομορόβσκι, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Πολωνία θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ της, κίνηση την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε, υπενθυμίζοντας ότι «κάθε σύμμαχος στο ΝΑΤΟ πρέπει να πληρώνει το μερίδιό του» στη συμμαχία.

«Η ασφάλεια της Πολωνίας και όλης της περιοχής είναι στενά δεμένη με τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, με την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο πολωνικό έδαφος, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μια κρίση πολύ κοντά στα σύνορά μας και σ' αυτά του ΝΑΤΟ», είπε ο πολωνός πρόδρος.

Νωρίτερα, ο Ομπάμα είχε συνάντηση με προσωπικό, Αμερικανούς και Πολωνούς, αεροπορικής βάσης για F-16.


tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις