«Αντιπαραγωγική η επέκταση του NATO προς ανατολάς»

Αντιπαραγωγική χαρακτήρισε την επέκταση του NATO προς ανατολάς ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος... κατήγγειλε επίσης την «επιθυμία» των Βρυξελλών να «τιμωρήσουν» τη χώρα του, την επομένη της ανατολής των έργων κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream από τη Βουλγαρία.

«Η προσπάθεια του NATO να συνεχίσει την επέκτασή του προς ανατολάς, όπως και η συνέχιση της ενίσχυσης των στρατιωτικών υποδομών κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι αντιπαραγωγική» είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Φινλανδίας Έρκι Τουομιόγια.



Η επέκταση της συμμαχίας «αντικρούει τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει τα κράτη-μέλη του NATO στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και την Ιδρυτική Πράξη NATO-Ρωσίας» του 1997, υποστήριξε ο επικεφαλής της εξωτερικής διπλωματίας της Ρωσίας.

Μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, το NATO έχει ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία κοντά στα σύνορα των χωρών της Βαλτικής με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Παράλληλα, ο Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε την αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού South Stream που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, μια εξέλιξη στην οποία συνέβαλαν κυρίως οι χώρες εκείνες οι οποίες επιθυμούν να «υπονομεύσουν τον διάλογο για ενεργειακά θέματα ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ε.Ε.».

«Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι οι Βρυξέλλες παγώνουν τις διαπραγματεύσεις για τον South Stream καθώς η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τις αρχές του Κιέβου. Το βρίσκετε εποικοδομητικό αυτό;» διερωτήθηκε.
«Οι Βρυξέλλες καθοδηγούνται από την επιθυμία να τιμωρήσουν, να εκδικηθούν, όχι από μια επιθυμία να εγγυηθούν τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα, νόμιμα και φυσιολογικά, των κρατών-μελών της Ε.Ε.» πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Η κατασκευή του αγωγού South Stream έχει στόχο να προμηθεύει τα κράτη της νότιας Ευρώπης με φυσικό αέριο παρακάμπτοντας την Ουκρανία, μέσω της οποίας μεταφέρεται ένα μεγάλο μέρος των ποσοτήτων που παραδίδονται σήμερα.

Η Ουκρανία έχει λάβει προθεσμία έως σήμερα από τη Ρωσία για να διευθετήσει προηγούμενες οφειλές της για αέριο, που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια, και τις οφειλές της για τον Ιούνιο. Σε διαφορετική περίπτωση, η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα.


http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2014/06/nato.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις