Εκκενώθηκε η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το σχέδιο εκκένωσης της ελληνικής πρεσβείας στη Λιβύη, που εδώ και ημέρες είχε εκπονήσει το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ετέθη σε εφαρμογή χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Η κλιμάκωση των ένοπλων συγκρούσεων στην Τρίπολη, όπου η κατάσταση πλέον θεωρείται εκτός ελέγχου, οδήγησε στην απόφαση για την εκκένωση της πρεσβείας και περίπου στις 4 μ.μ. χθες απέπλευσε με κατεύθυνση τη Λιβύη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.


Η επιλογή να απομακρυνθεί το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας διά θαλάσσης έγινε διότι θεωρήθηκε πως αυτός είναι πιο ασφαλής τρόπος, σε σχέση με την εναλλακτική να μεταβεί οδικώς στην Τυνησία. Εκτιμήθηκε πως η οδική μετακίνηση εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους. Παράλληλα, δεν γίνεται καν λόγος για εναέρια επιχείρηση απεγκλωβισμού. Πέραν του προσωπικού της πρεσβείας, ενημερώθηκαν και οι περίπου 80 Ελληνες που ζουν στη Λιβύη, ώστε όσοι από αυτούς το επιθυμούν να επιβιβαστούν στο πλοίο.

Η Αθήνα δέχθηκε αιτήματα και από άλλες χώρες να μεταφέρει και δικούς της υπηκόους, μια και η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που στέλνει πολεμικό πλοίο για να πραγματοποιήσει επιχείρηση απομάκρυνσης εγκλωβισμένων από τη Λιβύη. Ανάμεσα στους αλλοδαπούς που σχεδιάζεται να επιβιβαστούν στην ελληνική φρεγάτα είναι και Κινέζοι. Υπενθυμίζεται ότι και το 2011 είχε οργανωθεί μέσω Ελλάδας η μετακίνηση Κινέζων που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη Λιβύη.

Καθημερινή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις