Τον Δημήτρη Αβραμόπουλο προτείνει η κυβέρνηση για επίτροπο στην Κομισιόν


Τον Δημήτρη Αβραμόπουλο προτείνει η κυβέρνηση για επίτροπο στην Κομισιόν

Τον Δημήτρη Αβραμόπουλο προτείνει η κυβέρνηση για τη θέση του έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν με σχετική ενημερωτική επιστολή που έστειλε στον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης Ιουλίου 2014, η κυβέρνηση ενημέρωσε με επιστολή τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι προτείνει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση του επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή» ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής από τη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης. 


Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επρόκειτο να συναντηθούν την Κυριακή το πρωί, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε και επικοινώνησαν τηλεφωνικά. Στην επικοινωνία αυτή, ο Αντώνης Σαμαράς του εξέφρασε την πρόθεσή του να τον προτείνει ως νέο επίτροπο για τη χώρα μας.

Η μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες ανοίγει θέμα για το πρόσωπο του νέου υπουργού Εθνικής Αμυνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος δεν έγινε καμία συζήτηση με τον πρωθυπουργό για το ποιος θα είναι αντικαταστάτης του κ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα του νέου υπουργού Άμυνας θα εξετασθεί εν καιρώ, αφού ο κ. Αβραμόπουλος μπορεί να παραμείνει στη θέση του έως τα μέσα Οκτωβρίου. Αλλωστε και άλλες χώρες που έχουν επιτρόπους οι οποίοι είναι υπουργοί αναμένεται να παραιτηθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την ανακοίνωση του νέου επιτρόπου αρχίζει και η μάχη για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα μας στην Κομισιόν. Στόχος είναι το χαρτοφυλάκιο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις όπου περιλαμβάνονται τα κοινοτικά κονδύλια και το θέμα της ανεργίας ή το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης.

Από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται, η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να είπε ότι η επιλογή του κ. Αβραμόπουλου για τη θέση του επιτρόπου είναι «καλή» και «προχωρημένη» και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Η σύμφωνη γνώμη Βενιζέλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή του Δ. Αβραμόπουλου ως νέου επιτρόπου έγινε από τον Πρωθυπουργό σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Βαγγέλη Βενιζέλο.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε εκδηλώσει την προτίμησή του στην ανανέωση της θητείας της Μαρίας Δαμανάκη που έτσι μπορούσε - και λόγω επετηρίδας - να διεκδικήσει ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο, ακόμη και μια από τις θέσεις αντιπροέδρων της Επιτροπής.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν απέκλειε την ανανέωση της θητείας της Μαρίας Δαμανάκη, αν και τον απασχολούσε πάντα το ζήτημα της αναλογίας μεταξύ ΕΛΚ και ΕΣΚ στη νέα Επιτροπή, κυρίως όμως οι εσωτερικές αντιδράσεις στο κόμμα του σε σχέση με την απόρριψη της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη που την είχε ευρέως δημοσιοποιήσει η ίδια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε στην επιλογή Αβραμόπουλου προτάσσοντας τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης που σχετίζονται με την σταθερότητα και την οριστική έξοδο της χώρας.

Ορισμένοι απόρησαν με τη συμφωνία του κ. Βενιζέλου στην επιλογή Αβραμόπουλου λόγω της έντασης που είχε δημιουργηθεί πριν λίγους μήνες όταν ο κ. Βενιζέλος θεώρησε ότι ο νυν υπουργός Άμυνας δεν υπερασπίστηκε σθεναρά τη νομοθετική ρύθμιση του 2010 για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Κύκλοι που γνωρίζουν καλά το θέμα παρατηρούν ότι στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος εισηγήθηκε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που συνιστά πανηγυρική αποδοχή και εφαρμογή του νόμου του 2010 .

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις