Νέα υλικά για τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματικότητας

b_300_200_16777215_00_images_nomosforall.blogspot.gr_.jpg
Οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) είναι μια ειδική υπηρεσία της ελληνικής αστυνομίας που κύριο αντικείμενο έχει την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας μέσω των ελέγχων οχημάτων σε περιοχές και ώρες που παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας καθώς και μέσω της επέμβασής τους σε ορισμένα ακραίας μορφής περιστατικά. Αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την πάταξη του εγκλήματος, είναι ο επιχειρησιακός βραχίονας της Διεύθυνσης Ασφάλειας ανά των αστυνομικών διευθύνσεων πανελλαδικά.

Με την πάροδο των ετών η ποσοτική και ποιοτική μετεξέλιξη της εγκληματικότητας, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική δράση των Ο.Π.ΚΕ. έθεσαν το ζήτημα της αναβάθμισής τους σε όλα τα επίπεδα. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, με την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, οι Ο.Π.Κ.Ε. Αττικής εντάχθηκαν στο Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων της νεοσυσταθείσας Υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων. Σήμερα, για την κάλυψη των αναγκών στην περιοχή αρμοδιότητας της Γ.Α.Δ.Α., ενεργούν καθημερινά σε 24ωρη βάση δεκατέσσερις -14- Ομάδες, οι οποίες στελεχώνονται από 130 αστυνομικούς. Κάθε ομάδα αποτελείται συνολικά από εννιά -9- άτομα, έναν Υπαστυνόμο ή Ανθυπαστυνόμο ως επικεφαλής, έναν Αρχιφύλακα ως βοηθό του και επτά αστυφύλακες. Επί του παρόντος Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης είναι αξιωματικός στο βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή και Τμηματάρχης στο Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων αξιωματικός στο βαθμό του Αστυνόμου Β΄.
 b_569_335_16777215_00_images_opke3.jpg
Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το οικογενειακό δράμα που εξελίχθηκε στην Ηλία είδαμε τις ΟΠΚΕ του νομού Αρκαδίας να εμφανίζονται με νέα ατομικά υλικά όπως είναι plate carriers, κράνη κέβλαρ, αντιβαλλιστικά γυαλιά, επιγονατήδες και επιαγκωνίδες, γάντια χειρός και τέλος νέα γιλέκα μάχης που σπανίως συναντούσαμε στους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. Είναι αλήθεια πως το τελευταίο διάστημα μετά το περσινό περιστατικό καταδίωξης των Αλβανών κακοποιών η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να αναβαθμιστούν οι ΟΠΚΕ ανά την Ελλάδα και ειδικότερα οι Ομάδες της επαρχίας. Ήδη όπως μας ενημερώνουν καλά πληροφορημένες πηγές έχουν παραληφθεί νέα υλικά σύγχρονου τύπου ενώ παραμένει πάγιο το αίτημα των αστυνομικών για την απόκτηση σύγχρονων οχημάτων. Επιπλέον, θα ξεκινήσουν από το Φθινόπωρο θα ξεκινήσουν εντατικά σεμινάρια και εκπαιδεύσεις στους αστυνομικούς. Φαίνεται πως αρχίζει να καλλιεργείται μια νέα επιχειρησιακή φιλοσοφία- νοοτροπία και αυτό είναι πολύ καλό καθώς φαίνεται πως τα παθήματα έγιναν επιτέλους μαθήματα.
b_576_339_16777215_00_images_opke4.jpg 
Υπενθυμίζεται πως τα μοντέλα των όπλων ποικίλουν και ξεκινούν από τα υπηρεσιακά USP και USP Compact μέχρι και Jericho. Τονίζεται ότι το σύνολο των υποπολυβόλων (MP- 5) είναι εφοδιασμένα με χειροφυλακτήρα που φέρουν τακτικό φακό. Οι αστυνομικοί είναι εφοδιασμένοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα και ενσωματωμένες κεραμικές πλάκες για προστασία από διαμετρήματα 7,62. Επιπροσθέτως, φέρουν σύγχρονες εξαρτήσεις- γιλέκα μάχης νέου τύπου γνωστών εταιριών που τους διευκολύνουν στην εργονομία των υλικών τους. Ακόμα χρησιμοποιούνται κιάλια νυχτερινής παρατήρησης (διόπτρα) παθητικού τύπου, στρατιωτικών προδιαγραφών. Τα ανωτέρω υλικά οράσεως έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές με επιτυχία για την αναζήτηση κακοποιών που εγκαταλείπουν τα οχήματά τους και διαφεύγουν σε δύσβατες ορεινές περιοχές. Επίσης διαθέτουν αντιβαλλιστικά κράνη που έχουν χρησιμοποιηθεί σε ιδιαίτερα επικίνδυνες επιχειρήσεις. Όπως όλες οι σύγχρονες Ειδικές Αστυνομικές Μονάδες διαθέτουν και χειροβομβίδες κρότου– λάμψης διαφόρων τύπων.
Εννοείται ότι κύριο όπλο στην καταπολέμηση του εγκλήματος είναι η αξιοποίηση των πληροφοριών, κατ’ επέκταση η άμεση επικοινωνία μεταξύ Κέντρου R/T και μονάδων που επιχειρούν, γι’ αυτό και οι Ομάδες διαθέτουν ανάλογο αριθμό υλικού διαβιβάσεων (ασύρματοι χειρός και εγκατεστημένοι σε οχήματα), υλικά στα οποία πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Οι τύποι των οχημάτων που χρησιμοποιούν οι Ο.Π.Κ.Ε. Αττικής είναι αυτοί που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία στο σύνολο του στόλου της. Συγκεκριμένα, κάθε ομάδα έχει στη διάθεσή της έγχρωμα οχήματα τύπου SUV, για τη μεταφορά των αστυνομικών και του απαραίτητου εξοπλισμού τους, τύπου VAN για τη μεταφορά είτε υλικών είτε ατόμων, καθώς και συμβατική μοτοσικλέτα.
b_566_333_16777215_00_images_opke5.jpg
Τέλος, να σημειωθεί πως από το Φθινόπωρο θα αρχίσει και η συγκρότηση των Ειδικών Ομάδων Δράσεων της ΕΛ.ΑΣ. Eπίσης, να τονιστεί πως και η ΕΚΑΜ έχει εκσυγχρονιστεί ιδιαιτέρως με παραλαβές νέων υλικών και γενικότερη αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, γι' αυτά όμως θα επανέλθουμε με νεώτερο άρθρο μας.
Φωτό - Eurokinissi    
http://www.defencenews.gr/index.php/ethniki-asfaleia/529-nea-ylika-gia-tis-omades-prolipsis-kai-katastolis-egklimatikotitas

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις