ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΡΧΗΓΩΝ: "Κανείς δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχος"! Ποια είναι η μεγάλη ανατροπή

Image
“Κανείς από τους Αρχηγούς αλλά και όσους φέρονται ως διάδοχοι δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχος. Κρίσεις θα γίνουν μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ΥΕΘΑ κι αυτό λέει πολλά. Κανείς δεν είναι από τώρα εξασφαλισμένος όπως και κανένας δεν μπορεί να θεωρείται ξεγραμμένος”. Κυβερνητική πηγή που έχει πληροφόρηση μετέφερε αυτή την άποψη στο Onalert. Και η έρευνα για το τι κρύβεται πίσω απ΄ αυτή δείχνει ότι οι επόμενες κρίσεις μπορεί να έχουν ανατροπές που αν επιβεβαιωθούν θ΄ αφήσουν πολλούς μ΄ ανοιχτό το στόμα. Ακόμη και να δούμε τον Α/ΓΕΑ Βαγγέλη Τουρνά είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται!

Το σενάριο που εδώ και περίπου δυο εβδομάδες διακινείται είναι το “φυσιολογικό”. Οι κρίσεις είτε εκλεγεί ο Α/ΓΕΕΘΑ πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του NATO ,είτε όχι ,δεν θα γίνουν άμεσα. Εκτός αν υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Αν εκλεγεί ο Κωσταράκος θα γίνουν περί τον Δεκέμβριο. Διαφορετικά πάμε για Μάρτιο.

Μέχρι τώρα όλα έδειχναν…φυσιλογικά. O Α/ΓΕΝ Βαγγέλης Αποστολάκης έλεγαν οι πληροφορίες θα διαδεχόταν τον Κωσταράκο στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Τη θέση του θα έπαιρνε ο Αρχηγός Στόλου Παναγιώτης Λίτσας με πιθανό αντικαταστάτη του τον υπαρχηγό ΓΕΝ Παναγιώτη Παστουσέα. Στο ΓΕΣ προβλεπόταν παραμονή Μανωλά και στο ΓΕΑ προώθηση του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας Χρήστου Βαϊτση στη θέση του Βαγγέλη Τουρνά τον οποίο δεν είχε ποτέ “από κοντά” το επιτελείο Αβραμόπουλου.

Η πηγή που ενημέρωσε το Onalert υποστηρίζει ότι όλα αυτά είναι σενάρια του “χθες” και υπάρχει μια παράμετρος που αλλάζει πολλά αν όχι τα πάντα. Αλλάζει ο υπουργός.

Σύμφωνα λοιπόν με τις νεότερες πληροφορίες κανείς μα κανείς δεν “έχει δέσει” τίποτα. Και πράγματι υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου η σκέψη να εξεταστεί ακόμη και η περίπτωση να γίνει ο Α/ΓΕΑ Τουρνάς Α/ΓΕΕΘΑ αν και είναι σειρά του ΠΝ να τοποθετήσει Αρχηγό. Ο Τουρνάς διασώθηκε στις τελευταίες κρισεις πάλι από μια ομάδα συμβούλων που δεν επιθυμούσαν την τοποθέτηση του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας Χρήστου Βαϊτση στη θέση του Α/ΓΕΑ. Ο Αβραμόπουλος που δεν θέλησε να “κοντράρει” δέχτηκε. Τώρα η ίδια ομάδα προωθεί την “λύση Τουρνά” η σιωπηρή στάση του οποίου έχει εκτιμηθεί κι έχει “σβήσει” από το “παθητικό” του τα τουλάχιστον τέσσερα σοβαρά αεροπορικά συμβάντα που έγιναν επί θητείας του. Τα δύο εκ των οποίων αποδίδονται σε έλλειψη πειθαρχίας και τήρησης κανόνων ασφαλείας.

Στο ΥΠΕΘΑ αυτή τη στιγμή δεν έχουν καλή άποψη για την ηγεσία του ΓΕΑ στην οποία αποδίδουν "απροθυμία συνεργασίας". Όμως όπως είπαμε ο υπουργός αλλάζει.

Είναι πιθανό να δούμε τέτοια ανατροπή; Ναι είναι η απάντηση αν και η κατάσταση είναι ρευστή . Κι αυτό γιατί δεν είναι γνωστό ποιος θα είναι ο νέος ΥΕΘΑ και ακόμη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις πολιτικές εξελίξεις. Αν αυτές οδηγήσουν προς τις κάλπες τότε οι κρίσεις θα γίνουν πολύ γρηγόροτερα απ΄ ότι έχει υπολογιστεί κι ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις πιο “ανώδυνες” και “φυσιολογικές”. Αν πάλι πάμε δεν υπάρξει “πολιτική αναταραχή” και η κυβέρνηση συνεχίσει κανονικά,τότε ίσως να ανατραπούν πολλά απ΄ όσα σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις