Αποστρατεύτηκε ο υπεύθυνος της επιχείρησης για τον Μπιν Λαντεν

Αποστρατεύτηκε ο υπεύθυνος της επιχείρησης για τον Μπιν Λαντεν
Ο επικεφαλής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, ναύαρχος Γουίλιαμ ΜακΡάβεν ο οποίος επέβλεψε της επιδρομής κατά την οποία σκοτώθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, αποστρατεύτηκε αφότου επέτυχε την αποκαλούμενη «χρυσή εποχή» για τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Οι ειδικοί και οι συνεργάτες του συμφωνούν ότι ο ναύαρχος ΜακΡάβεν ήταν ο αρχιτέκτονας της νέας αμερικανικής στρατιωτικής στρατηγικής η οποία ευνοεί την απόσυρση των χερσαίων στρατευμάτων υπέρ των χειρουργικών παρεμβάσεων των μονάδων των ειδικών δυνάμεων.
Κατά τη διάρκεια της τελετής της επίσημης αποχώρησής του ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χάγκελ επεσήμανε ότι ο ναύαρχος εργάστηκε για την «εμβάθυνση των σχέσεων στο εξωτερικό, σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους για την καλύτερη πρόβλεψη και καταστολή των απειλών».
Ο 58χρονος τετράστερος ναύαρχος είχε αναπτύξει κατά τη διάρκεια της θητείας του, η οποία ξεκίνησε το 2011, ισχυρούς δεσμούς με τις ειδικές δυνάμεις άλλων χωρών δημιουργώντας ένα «σημείο συνάντησης» στην Τάμπα της Φλόριντα, όπου συνεργάζονται αξιωματικοί από δέκα χώρες.
Κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του  ο ναύαρχος Γουίλιαμ ΜακΡάβεν υπενθύμισε τις ημέρες εκείνες όταν ειδικές δυνάμεις είχαν «υποβιβαστεί σε ένα υποστηρικτικό ρόλο». «Αλλά η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε τα πάντα και εμείς ριχτήκαμε στην αρένα», όπως είπε. Δέκα χρόνια αργότερα, «οι ειδικές δυνάμεις ζουν τη χρυσή εποχή τους» πρόσθεσε αναφέροντας μεταξύ άλλων, τις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και της Σχεμπάμπ στην Υεμένη.
Η επιδρομή κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην κατοικία του στο Πακιστάν αντιπροσωπεύει ένα μικρό μέρος του έργου που επέτυχε ο ναύαρχος επικεφαλής των περίπου 67.000 αμερικανών κομάντος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή ΦΩΤΟ: twitter@USRepKCastor

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις