Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ


Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ

Η αμερικανική αεροπορία εξαπέλυσε δύο ακόμη επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους κοντά στην πόλη Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. 

Οι αεροπορικές αυτές επιθέσεις, που πραγματοποιούνται μετά τη ρίψη δύο βομβών εναντίον θέσεων του ΙΚ νωρίτερα την Παρασκευή, περιελάμβαναν πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον μιας θέσης πυροβολικού και επίθεση με τέσσερα καταδιωκτικά αεροσκάφη εναντίον οχηματοπομπής του ΙΚ και θέσης του πυροβολικού, διευκρίνισε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του. 


Στις 10:00 (ώρα Ουάσινγκτον, 17:00 ώρα Ελλάδας) ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος «εξουδετέρωσε τρομοκράτες» που χειρίζονταν ένα πυροβόλο. 

Στη συνέχεια στις 11:20 (ώρα Ουάσινγκτον, 18:20 ώρα Ελλάδας) τέσσερα καταδιωκτικά έριξαν συνολικά οκτώ βόμβες και εξουδετέρωσαν μια οχηματοπομπή και μια θέση του πυροβολικού κοντά στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, εξήγησε ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Υποστηρίζουμε τις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις» 

Η έγκριση του αμερικανού προέδρου για την ανάληψη περιορισμένης στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ ενδέχεται τελικά να συμπεριλάβει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις που προσπαθούν να σταματήσουν την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους μόλις η χώρα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής, είχε ανακοινώσει νωρίτερα την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος. 

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ δήλωσε ότι η αρχική υποστήριξη των ΗΠΑ θα περιλαμβάνει αεροπορικά πλήγματα ώστε να προστατευθεί το αμερικανικό προσωπικό που εργάζεται στο Ιράκ και για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη ανθρωπιστική κατάσταση στο όρος Σίντζαρ. 

Ομως οι ΗΠΑ έχουν και έναν τρίτο στόχο «που σχετίζεται με την πεποίθηση μας και τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας καθώς ενώνονται για να απωθήσουν την απειλή» που αποτελεί το Ισλαμικό Κράτος, επεσήμανε ο Ερνεστ. 

Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε αμερικανική υποστήριξη δεν θα είναι «παρατεταμένη» και δεν θα περιλαμβάνει την αποστολή αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Ομπάμα δεν έχει ορίσει κάποια «συγκεκριμένη ημερομηνία» για τον τερματισμό των αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων στο Ιράκ, εξηγώντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο πεδίο.

«Θα προσεγγίσουμε το θέμα επανεξετάζοντας τακτικά τις αποφάσεις και με βάση την κατάσταση στο πεδίο όπως αυτή σχετίζεται με την ασφάλεια του αμερικανικού προσωπικού, αλλά και με την υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες τόσο των κουρδικών όσο και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας», επεσήμανε ο Ερνεστ.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις