Patriot: Αναβάθμιση σταθμός με ραντάρ AESA 360 μοιρών

Η ολοκλήρωση ενός νέου συστήματος ραντάρ που ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής περιλαμβάνεται μεταξύ των προτεινόμενων αναβαθμίσεων του κατασκευής Raytheon συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας Patriot με σκοπό τη θεραπεία ορισμένων αδυναμιών της αρχικής σχεδίασης και φυσικά την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του.
Μία από τις θεωρούμενες σήμερα ως μείζονες αδυναμίες της αρχικής σχεδίασης του συστήματος Patriot είναι η ανάγκη χρήσης τεσσάρων ραντάρ...
που το καθένα τους καλύπτει τομέα 90 μοιρών για να διασφαλιστεί πλήρης ημισφαιρική κάλυψη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το λογιστικό αποτύπωμα του συστήματος και να επηρεάζεται αρνητικά η δυνατότητα ταχείας στρατηγικής ανάπτυξης.

Για να είμαστε όμως δίκαιοι θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι όταν το Patriot είχε αναπτυχθεί η κύρια επιχειρησιακή απαίτηση ήταν η αναβάθμιση της αεράμυνας των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων που ήταν γραμμικά διατεταγμένες στο κεντρικό μέτωπο της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουν τυχόν εισβολή του θηριώδους σοβιετικού οδοστρωτήρα. Κατά συνέπεια, η ημισφαιρική κάλυψη δεν αποτελούσε κύρια απαίτηση.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες βιομηχανικές πηγές, η ανωτέρω σχεδιαστική αδυναμία του Patriot έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ως μειονέκτημα από τους εμπορικούς ανταγωνιστές του συστήματος, που επικαλούνται την ύπαρξη ενός μόνο ραντάρ ημισφαιρικής κάλυψης (360 μοιρών) στα συστήματα τους ως παράγοντα ταχύτερης μεταφοράς και ανάπτυξης.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Raytheon προσφέρει ένα νέο ραντάρ που εξασφαλίζει περιμετρική κάλυψη 360 μοιρών. Όμως, σε αντίθεση με τα ραντάρ των ανταγωνιστών που χρησιμοποιούν συμβατικές περιστρεφόμενες κεραίες, το νέο ραντάρ της Raytheon χρησιμοποιεί τρεις κεραίες ενεργού ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), με επικαλυπτόμενους τομείς κάλυψης και ικανότητα επεξεργασίας και συγχώνευσης των δεδομένων σε μία ενιαία πλήρους ημισφαιρικής κάλυψης τακτική αεροπορική εικόνα.
Προς το παρόν, η τεχνολογική λύση της Raytheon αναμένει την έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την εξαγωγή σε διεθνείς πελάτες, θεωρείται δε βέβαιο ότι ο πρώτος υποψήφιος θα είναι η Πολωνία που έχει αρχίσει τη διαδικασία για την προμήθεια ενός νέου συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις