3,7 εκατομμύρια σε Ισπανούς για "σέρβις" σε Super Puma κι έκανε 2 αναγκαστικές επιστρέφοντας Ελλάδα!

Image
Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν με το ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο κάποιοι αποφάσισαν να στείλουν στην Ισπανία για την 12ετή συντήρησή του. Το έστειλαν τον Σεπτέμβριο του 2011 για να το πάρουμε σ΄ έξι μήνες και με κόστος 1.259.766,66 ευρώ. Μόνο που πληρώσαμε 3,7 εκατομμύρια, έχουμε ήδη 2014 (!!!) και το ελικόπτερο όταν πριν από περίπου 20 ημέρες ξεκίνησε από την Ισπανία για να επιστρέψει στην Ελλάδα έκανε …δύο αναγκαστικές προσγειώσεις!

•Η μία έγινε στην Ίμπιζα. Το ελικόπτερο έμεινε εκεί μια εβδομάδα και C 130 με προσωπικό και εργαλεία πήγαν να διορθώσουν την βλάβη που προκαλούσε διαρροή λαδιών!

•Το ελικόπτερο απογειώθηκε ξανά αλλά πριν φθάσει Ελλάδα αναγκάστηκε να προσγειωθεί ξανά στην Νάπολι της Ιταλίας! Αυτή τη φορά πήγε “Εμπραέρ” της ΠΑ πάλι με μηχανικούς και εργαλεία.

Όλα αυτά δεν υπολογίζονται στα 3 εκατομμύρια που πληρώσαμε για το “χρυσό σέρβις” στην Ισπανία!

Την απίστευτη υπόθεση είχε αποκαλύψει το Onalert. Ο τότε ΥΦΕΘΑ Παναγιώτης Καράμπελας είχε γίνει έξαλλος και το αποτέλεσμα μετά από έρευνα που έκανε ήταν ότι η δουλειά θα μπορούσε να είχε γίνει στο ΚΕΑ!

Ποιοι και γιατί επέμεναν να πάει το ελικόπτερο στην Ισπανία; Ποιους λόγους επικαλέστηκαν;

Τι λέει η ηγεσία του ΓΕΑ για όλα αυτά;

Δεν γνωρίζουμε, αλλά έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να θυμηθούμε τι ειχαν πει στη Βουλή τρεις υπουργοί!

Διαβάστε:


ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
26.4.2013
*ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

Έρχομαι στο θέμα των Super Puma, το οποίο μας στεναχώρησε και μας απασχόλησε με την ανάληψη των καθηκόντων μας και μας απασχολεί και σήμερα και θα μας απασχολεί και στο μέλλον. Τον Αύγουστο, πέρυσι, ειδοποιηθήκαμε από την εταιρεία, μέσω της ΝΑΜΣΑ, ότι το κόστος είχε  εκτιναχθεί στα 3,7 εκατομμύρια.  Η κατακυρωτική, όπως σας αναφέρθηκε, ήταν 1,259.  Κανείς μας δεν  αποδέχτηκε  αυτήν  την  κοστολόγηση  και  ύστερα  από παραστάσεις άρχισαν διαπραγματεύσεις, δύο γύροι διαπραγματεύσεων. Τέλη Νοεμβρίου καταλήξαμε στο 1,998, δηλαδή 1,700 φθηνότερα, με κάποιες παροχές υλικών εκ μέρους της Αεροπορίας , αλλά κυρίως αναδιάταξη, αναθεώρηση των τιμών των ανταλλακτικών εκ μέρους της ίδιας της εταιρείας. Σημασία έχει ότι η τελευταία συζήτηση έχει καταλήξει στο 1,998. Για τη διαφορά από το 1,259 στο 1,998 υποχρεώθηκε η εταιρεία, και απέστειλε, λεπτομερέστατο πίνακα εργασιών και ανταλλακτικών, που επιθεωρήθηκαν από αρμόδια Επιτροπή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

*ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ – Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Σε ό, τι αφορά στο SUPER PUMA δεν σας κρύβω ότι και εγώ πετάγομαι από την καρέκλα μου όπως και ο Παναγιώτης Καράμπελας όπως όλη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία η νυν….Δεν μπορεί η ισπανική πλευρά να κρατά αιχμάλωτο το ελικόπτερο και να ανεβάζει την ταρίφα συνέχεια, λέγοντας ότι «ανακαλύπτω συνέχεια καινούρια πράγματα»

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

Τέλος, έρχομαι στο θέμα των ελικοπτέρων Super Puma και της επισκευής. Κάπου έχει γίνει λάθος. Κάποιος φταίει. Υπάρχουν ευθύνες για το ότι μια προμήθεια που ήταν 1,2 εκατομμυρίων, τιμολογήθηκε στα 3,6 και εγώ, κύριε Υπουργέ, σας το λέω πολύ ειλικρινά, επειδή ούτε εσάς ούτε τον αγαπητό φίλο, εκλεκτό συμπατριώτη και άνθρωπο που εκτιμώ πάρα πολύ, τον κ. Καράμπελα, που υπογράφει την εισήγηση, δεν σας θεωρώ σε καμία περίπτωση, ως πολιτική ηγεσία, υπεύθυνη για το πού έχουν φτάσει τα πράγματα, αλλά μάλλον μια πολιτική ηγεσία, η οποία αναλαμβάνετε την ευθύνη και του κόστους, για να τελειώσει μια κακή ιστορία, θα ζητήσω από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ευθύνες, οι οποίες πρέπει να φτάσουν σε ονομαστικό επίπεδο. Ποιος εισηγήθηκε ότι αυτό μπορεί να γίνει με 1,2 εκατ.; Δεν μπορεί να είναι ανεύθυνοι όλοι. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν ένας, δύο, τρεις, πέντε υπεύθυνοι, για μια πολύ κακή σύμβαση. Τρεις επιτροπές θα έχουν περάσει και από την ΓΔΑΑΕ. Δεν μπορεί, λοιπόν, να λέμε ότι μια σύμβαση επισκευής ελικοπτέρων πήγε τρεις φορές πάνω. Δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα, δεν στείλαμε πυρηνικό δορυφόρο στο διάστημα. Ένα ελικόπτερο ευρείας χρήσεως, σε όλες τις αεροπορίες του κόσμου, στείλαμε για συντήρηση. Και αυτό, που αισθάνομαι εγώ, που μίλησα με τόσο θέρμη σε όλα τα προηγούμενα και με τέτοιο βαθμό εμπιστοσύνης και στην πολιτική και στη στρατιωτική ηγεσία, φανταστείτε πώς μεταφράζεται έξω, σε ανθρώπους που δεν ξέρουν……Εγώ, κύριε Πρόεδρε, είμαι πάρα πολύ εξοργισμένος, διαβάζοντας στον αμυντικό Τύπο, όλο αυτό το διάστημα, γύρω από αυτή την υπόθεση του ελικοπτέρου, που έχει υπερκοστολογηθεί, ενώ θα μπορούσαμε από την αρχή να ξέρουμε ότι είναι μια προμήθεια των 3,6 εκατομμυρίων, αν είχαν εκτιμηθεί σωστά οι υπηρεσιακές και οι τεχνικές ανάγκες ή αν είχε επιλεγεί με άλλη διαδικασία - δεν ξέρω ποια - ο ανάδοχος.

onalert

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις