Τροποποιήσεις νομοθεσίας για ομογενείς (ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ)


Τι θα ισχύει για αναβολή και μείωση της θητείας

ΜΟΝΟ υπό την προϋπόθεση ότι κατοικούν στην Ελλάδα θα τυγχάνουν των ευεργετημάτων της αναβολής, της μειωμένης θητείας και της απαλλαγής από τη στράτευση κατά περίπτωση οι... ομογενείς που προέρχονται από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, το Καζακστάν, την Κιργιζία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία το Ουζμπεκιστάν, τη Ρωσική Ομοσπονδία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Αλβανία και την Τουρκία. Αυτό προβλέπεται από την τροποποίηση που γίνεται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 55 του ν. 3421/2005, με τον νόμο «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις» που ψηφίσθηκε πρόσφατα.

Με τη ρύθμιση αυτή διασφαλίζεται η ενσωμάτωση των ομογενών στην οικονομική και την κοινωνική ζωή της χώρας, που ήταν και παραμένει ο σκοπός για τον οποίο νομοθετήθηκαν εξαρχής αυτές οι διατάξεις. Ευνόητο είναι ότι τα παρεχόμενα ευεργετήματα πρέπει να αφορούν μόνο όσους ομογενείς διακόπτουν τη μόνιμη διαμονή τους στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στις προαναφερόμενες χώρες, και μετεγκαθίστανται στην Ελλάδα. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υφίσταται το στοιχείο της κατοικίας στην Ελλάδα, δεν υπηρετείται ο σκοπός της διατάξεως.

Εξάλλου, με άλλη διάταξη του νέου νόμου τροποποιείται η παράγραφος 3 του άρθρου 55 του ν. 3421/2005, που αφορά την ανυποταξία προσώπων από τις παραπάνω χώρες. Ειδικότερα, από τη στιγμή κατά την οποία γίνεται η υπαγωγή τους στις διατάξεις του οικείου άρθρου, οι εν λόγω ομογενείς εξαιρούνται αναδρομικά μόνο από τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι. Δηλαδή δεν πρόκειται να αγνοηθεί οποιαδήποτε περίπτωση ανυποταξίας που σημειώθηκε μετά την εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων του νόμου.

Η τροποποίηση αυτή κρίθηκε σκόπιμη, προκειμένου να ξεκαθαριστούν τα πράγματα, επειδή διαπιστώθηκε σε πολλές περιπτώσεις καταχρηστική άσκηση της δυνατότητας αναδρομικής τακτοποίησης της ανυποταξίας. Δηλαδή διαπιστώθηκε ότι με το υφιστάμενο, προ του νέου νόμου, καθεστώς έμεναν ανοιχτά «παράθυρα» που επέτρεπαν την τακτοποίηση περιπτώσεων ανυποταξίας που τελεύτηκαν μεταγενέστερα.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 31/08/2014 – Σ.Λ.)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις