Ομπάμα: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ενισχύσουν το ΝΑΤΟ αυξάνοντας τις αμυντικές δαπάνες

ImageΟι χώρες-μέλη του NATO στην Ευρώπη χρειάζεται να συνεισφέρουν στον βαθμό που τους αναλογεί στις αμυντικές δαπάνες ώστε να ενισχυθεί η συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε στο Ταλίν της Εσθονίαςμία ημέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.


Ο Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αυξήσει τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στην περιοχή της Βαλτικής —στις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες οι οποίες είναι σήμερα κράτη-μέλη του NATO και της ΕΕ—, προσθέτοντας ότι στέλνει και εναλλάσσει προσωπικό και αεροσκάφη στην περιοχή.

Εξάλλου ο Ομπάμα εκτίμησε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να αξιολογηθεί η συμφωνία εκεχειρίας η οποία επετεύχθη στηνανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Κίεβο. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι σημαίνει αυτή η εκεχειρία», είπε ο Ομπάμα στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Εσθονό ομόλογό του Τόμας Χέντρικ Ίλβες. «Είναι μια ευκαιρία, θα δούμε εάν θα υλοποιηθεί» η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Εσθονίας, χώρας-μέλους του NATO, η οποία εκφράζει φόβους για τις προθέσεις της Ρωσίας την ώρα που οι δυτικές κυβερνήσεις καταγγέλλουν παράνομες ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Εσθονία δεν θα είναι ποτέ μόνη», είπε ο Ομπάμα στο πλευρό του Ίλβες. «Ήλθα κατ' αρχήν εδώ για να εκφράσω την δέσμευσή μας έναντι της Εσθονίας, μια δέσμευση απαρασάλευτη», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας τη σημασία του Άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης του NATO, με βάση το οποίο μια επίθεση εναντίον ενός κράτους-μέλους του Συμφώνου αντιμετωπίζεται ως επίθεση εναντίον όλων.

Στο μεταξύ, η Ρωσία λαμβάνει σαφές μήνυμα ισχύος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μέσω μιας ευρείας στρατιωτικής άσκησης. Όπως έγινε γνωστό από το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εκατοντάδες στρατιώτες, οχήματα και αεροσκάφη από εννέα χώρες λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια τα οποία ξεκίνησαν σήμερα στο ανατολικό μέτωπο της συμμαχίας. "Η άσκηση Steadfast Javelin II έχει στόχο να καταδείξει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στο θεμελιώδη σκοπό του να διαφυλάσσει την ελευθερία και την ασφάλεια των μελών και των εταίρων του", αναφέρεται σε δήλωση της συμμαχίας.

Τα γυμνάσια αυτά επρόκειτο αρχικά να είναι περιορισμένα, όμως επεκτάθηκαν σε μια ευρύτερης κλίμακας άσκηση του ΝΑΤΟ με στόχο να καθησυχασθούν τα ανατολικά κράτη μέλη που αισθάνονται πως απειλούνται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη συμμαχία, με τα γυμνάσια αυτά θα εκπαιδευθούν περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες.

Η άσκηση θα διεξαχθεί ως τις 8 Σεπτεμβρίου στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, καθώς και τη Γερμανία. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι επίσης μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν. Λαμβάνουν μέρος και μονάδες από τη Βουλγαρία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία​​, και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ συμμετέχουν και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Σερβία (ως PfP έθνη).

defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις