Αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αποφάσισε η Λευκωσία


Αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αποφάσισε η Λευκωσία
Την αναστολή των διαπραγματεύσεων με την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επίλυση του Κυπριακού αποφάσισε η κυβέρνηση της Κύπρου, αντιδρώντας στα σχέδια της Τουρκίας για διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από την πλευρά της, η Αθήνα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τις ενέργειες της Αγκυρας «προκλητικές» και «επιθετικές», υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα της Λευκωσίας και το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν έδωσε κάποιο χρονικό στίγμα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Η απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων ελήφθη μετά από σύσκεψη του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με κομματικούς ηγέτες.

Το Συμβούλιο Αρχηγών αποδέχθηκε την εισήγηση του Νίκου Αναστασιάδη για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος ενημέρωσε σήμερα τους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς επίσης για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας και για τα διαβήματα, στα οποία η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη προβεί και θα συνεχίσει να προβαίνει σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Το Συμβούλιο Αρχηγών ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

«Το Συμβούλιο Αρχηγών καλεί την ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα να απαντήσουν και να αντιδράσουν στην προκλητική τουρκική συμπεριφορά. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της. Το Συμβούλιο Αρχηγών αποδέχθηκε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Άλλα μέτρα θα ανακοινώνονται όταν αποφασίζονται και το Συμβούλιο Αρχηγών θα τηρείται ενήμερο των εξελίξεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ευαρέσκεια του για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και το κλίμα συναντίληψης που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Συμβουλίου Αρχηγών», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις