Τι δίνει και τι όχι η Ελλάδα στις ΗΠΑ για τα αμερικανικά επιθετικά UAV's


Επιμέλεια: Λ. Λιγουριώτης
Έκλεισε το ενδεχόμενο εγκατάστασης αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV's ) στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη! ''Δεν υπάρχει πλέον τέτοιο ...
ενδεχόμενο'' αποκάλυψε ανώτατη πηγή του Υπουργείου Άμυνας εξηγώντας ότι οι λόγοι είναι καθαρά γεωστρατηγικοί : Άφησε ωστόσο να εννοηθεί μάλιστα ότι περισσότερο πρόκειται για επιλογή της Ελλάδας και λιγότερο ( ή καθόλου) για μη επίτευξη συμφωνίας των δύο πλευρών για την ακριβή θέση εγκατάστασή τους. Και αυτό καθώς, όπως είχε αποκαλύψει το Onalert.gr ,οι μεν  ΗΠΑ ήθελαν ως βάση το το Καστέλι Ηρακλείου ( για επιχειρησιακούς λόγους), η δε Ελλάδα απαντούσε  ότι δίνει την βάση της Σούδας ( υπό μορφή επέκτασης των υπαρχόντων επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ).



Πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολιτικό επίπεδο από ελληνικής πλευράς  -και από το Μέγαρο Μαξίμου- είχε  εξ αρχής ειπωθεί 'ναι'' στο αμερικανικό αίτημα για τα UAV's, εδώ και πολύ καιρό μάλιστα. Είχε ωστόσο εξηγήσει ότι η  Αθήνα μπορεί να δώσει άδεια  μόνο για εξόρμηση από την  Σούδα. Ο λόγος όπως λένε οι κακές γλώσσες επιλέχτηκε   για επικοινωνιακούς λόγους - για να φανεί δηλαδή στην κοινή γνώμη ότι είναι μια ''μικροεπέκταση'', στο πλαίσιο της υπάρχουσας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας Ευκολιών. Χωρίς επίσης να είναι χωρίς βάση το επιχείρημα ότι ότι η βάση του Κασστελίου είναι επιχειρησιακά ''φορτωμένη'' με τα ελληνικά μαχητικά και δεν σηκώνει άλλο πτητικό έργο.

Όλο το ''πακέτο'' πάντως είχε πολλά για ρύθμιση - ακόμα και κανονισμός πτήσης των UAV's  δεν υπάρχει για τους ουρανούς της ΕΕ. Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου το ONALERT.GR σημείωνε προφητικά ότι << μέχρι την τελική συμφωνία  και κυρίως μέχρι ενδεχόμενη  έναρξη χρήσης του Καστελίου ή της Σούδας, ο δρόμος δεν είναι εύκολος- και πολιτικά και επιχειρησιακά>>.

Τώρα από τα πλέον υπεύθυνα και αρμόδια χείλη ειπώθηκε ότι ο δρόμος έκλεισε! Και είναι λογικό αφού έγιναν προφανώς κατανοητό αυτό που είχε προβληθεί από αναλυτές ότι τυχόν εμπλοκή αυτού του είδους στα της Μέσης Ανατολής - και μελλοντικά της Αφρικής- θα άνοιγε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα στόχος από φανατικούς, για ένα θέμα που οι ΗΠΑ μπορούν να λύσουν με άλλο τρόπο.

Η εξέλιξη των UAV με την Κρήτη δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν από αέρος επιθέσεις των ΗΠΑ στους τζιχαντιστές πέραν αυτών με μαχητικά ή βομβαρδιστικά και με επιχειρήσεις UAV -  με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη δηλαδή. Αυτό προκύπτει κυρίως , λένε ειδικοί αναλυτές, από 2 σημεία  μιας παλιότερης φράσης του κ. Ομπάμα :Ότι αφενός θα εφαρμοστεί η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε κατά της Αλ Κάιντα και αφετέρου ότι ένα από τα βήματα  είναι η ''εξόντωση της ηγεσίας'' της ISIL.Είναι πασίγνωστο επ' αυτών ότι κατά της ηγεσίας της Αλ Κάιντα - και όχι μόνο...- χρησιμοποιήθηκαν τα UAV με στοχευμένες επιχειρήσεις.

Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις