Μόνο τα καλύτερα μαχητικά της ΠΑ στην Κύπρο μπορούν να υπερασπίσουν τον στόλο


Δύο μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού υπερασπίζουν τα καταγάλανα νερά στο Νησί της Αφροδίτης από τη νέα τουρκική προκλητικότητα, η οποία όπως αναμένεται εδώ και καιρό κλιμακώνεται σε σταθερή βάση από τη συνεχιζόμενη παρουσία του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους  στην κυπριακή ΑΟΖ και των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν.


Η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού διασφαλίζει, όπως το θέτουν οι Κύπριοι, ότι η Τουρκία δεν θα παρεμποδίσει τις έρευνες του πλοίου-γεωτρύπανου της ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας ENI-KOGAS στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτός ήταν ένας από τους στόχους που επεδίωκε η Τουρκία, στέλνοντας το σεισμογραφικό σκάφος  στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Ποιός όμως διασφαλίζει την παρουσία των σκαφών επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού στην κυπριακή ΑΟΖ; Οι Ισραηλινοί, οι Ρώσοι ή οι Αμερικανοί;
Τόσο από επιχερησιακής, όσο και από πολιτικής άποψης, τον ρόλο αυτό μπορεί να αναλάβει η μεταστάθμευση αυτού που οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας αποκαλούν ως "Dash 5" και τα πληρώματα των Aσιατών εισβολέων το αναγνωρίζουν από την χαρακτηριστή μορρφή της πτέρυγας-δέλτας - για την περίπτωση που θα προλάβουν ποτέ να το δουν.
Ο λόγος για τα μαχητικά Mirage 2000-5 της 331Μ, τα οποία αποτελούν τον ένα από τους δύο τύπους κορυφαίων μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, με δυνατότητες που δεν διαθέτει ο αντίπαλος στο οπλοστάσιό του. Τα μαχητικά Mirage 2000-5 της 331Μ είναι πανέτοιμα για να καλύψουν αυτή την απαίτηση της προστασίας των θαλασσών της Κύπρου, ως μερικά από τα πλέον ικανά μαχητικά που πετάνε σήμερα, όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επιπλέον, δεν υφίστανται τους πολιτικούς περιορισμούς των αμερικανικής προέλευσης μαχητικών της ΠΑ.
Το "Dash 5" είναι ένα ολοκληρωμένο αεροσκάφος, με όπλα που μπορούν να εξαπολυθούν από πολύ μεγάλες αποστάσεις. Διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας, ένα προηγμένο ραντάρ και σύγχρονη διάταξη πιλοτηρίου, με μια ολοκληρωμένη παρουσίαση δεδομένων από διαφορετικούς αισθητήρες, με μια παράλληλη κορυφαία αεροδυναμική με μεγάλη ισχύ πυρός με όπλα που χαρακτηρίζονται μέσου βεληνεκούς.
Στην εναέρια μάχη, το ραντάρ RDY-2 του "Dash 5" είναι σε θέση να εγλωβίσει τους 4 πιο επικίνδυνους στόχους, από τους 24 που παρακολουθεί συνολικά. Η καταπολέμηση των στόχων μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με βλήματα αέρος-αέρος Mica ΕM/IR. O πύραυλος έχει μια εμβέλεια έως και 60 χιλιόμετρα, αναλόγως της θέσης του αεροσκάφους-φορέα και του αντίπαλου στόχου. Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στο οπλοστάσιο δύο εκδόσεις του βλήματος. Η μία είναι με καθοδήγηση ενεργού ανιχνευτή, και η άλλη με κεφαλή αναζήτησης υπερύθρων. Έτσι, το εχθρικό αεροσκάφος δεν λαμβάνει καμία προειδοποίηση για την επερχόμενη φονική απειλή, μια και η κατεύθυνση του πυραύλου είναι πλήρως παθητική. Το "Dash 5"μπορεί να μεταφέρει έως και 6 συνολικά Mica ΕM/IR, γεγονός που αυξάνει την επιθετική ισχύ των πιλότων της 331 Μοίρας.

http://www.defencenews.gr/index.php/2014-11-02-14-50-44/762-mono-ta-kalytera-maxitika-tis-pa-stin-kypro-boroyn-na-yperaspisoun-ton-stolo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις