Αποτελέσματα Επίσημης Eπίσκεψης κ. Α/ΓΕΣ στις ΗΠΑ

Αποτελέσματα Επίσημης Eπίσκεψης κ. Α/ΓΕΣ στις ΗΠΑ
Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, ο Αρχηγός του ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Χρίστος Μανωλάς, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από 1 έως 8 Νοεμβρίου 2014.

Κατά την διάρκεια της επισκέψεώς του, η οποία ήταν εποικοδομητική και διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο κ. Αρχηγός:

- Συναντήθηκε με τον Βοηθό Υπουργού Άμυνας σε θέματα Στρατού Ξηράς κ. John Μ. McHugh, με τον οποίο συζήτησαν θέματα εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της υποστήριξης των ελληνικών αιτημάτων παροχής πλεονάζοντος αμυντικού υλικού.

- Συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ Στρατηγό κ. Raymond T. Odierno, με τον οποίο συζήτησαν θέματα της γεωπολιτικής αξίας της χώρας μας στην περιοχή της Νότιο Ανατολικής Μεσογείου ως ο μοναδικός πυλώνας σταθερότητας, της οικονομικής δυσπραγίας της εποχής σε συνδυασμό με την αναδιοργάνωση του Στρατού Ξηράς, των προβλημάτων ασφάλειας που προέρχονται από την λαθρομετανάστευση, καθώς και της αύξησης των εκπαιδευτικών ευκαιριών σε Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς στις ΗΠΑ.

- Συναντήθηκε με τον Διευθυντή των Στρατηγικών Σχεδίων και Πολιτικής του Μεικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Αντιναύαρχο κ. Frank Craig Pandolfe, με τον οποίο συζήτησαν θέματα ασφάλειας στη Νότιο Ανατολική Μεσόγειο καθώς επίσης θέματα αμυντικού σχεδιασμού και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

- Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας (Defense Security Cooperation Agency), όπου συναντήθηκε με τον Διευθυντή του οργανισμού Αντιναύαρχο κ. Joseph W. Rixey, κατά την οποία έγινε πλήρης ανασκόπηση όλων των προγραμμάτων δωρεάν παροχής ή με χαμηλό κόστος προμηθειών στη χώρα μας.

- Πραγματοποίησε επίσκεψη στο Fort Belvoir, όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση και την λειτουργία της Αμερικάνικης Σχολής Επιτελών και Διοίκησης (US Army Command and General Staff College). O κ. Α/ΓΕΣ παρέθεσε ομιλία στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στους εκπαιδευόμενους Αξιωματικούς.

- Επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας (National Defense University), όπου συναντήθηκε με την Πρέσβη κ. Wanda Nesbitt και αντάλλαξαν απόψεις για την ανώτατη εκπαίδευση των Αξιωματικών (ΣΕΘΑ). Κατά την διάρκεια της επίσκεψης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, παρέθεσε ομιλία και συζήτησε με τους σπουδαστές.

- Επισκέφθηκε τον Κλάδο Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου συναντήθηκε με τον Στρατιωτικό Σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών Αντιπτέραρχο κ. Ahmed Maqsood και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Ελληνική συνεισφορά του Στρατού Ξηράς στις Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης.

- Επισκέφθηκε τα γραφεία του Αμερικανό- Ελληνικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute) και το βράδυ του παρατέθηκε δείπνο από τον πρόεδρο του ΑΗΙ κ. Νικ Λαρυγγάκη.

- Συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του για τον εορτασμό της Ημέρας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον.

- Πραγματοποίησε επίσκεψη στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

- Τέλος, παράλληλα με τις παραπάνω δραστηριότητες, συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Mόνιμη Aντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Ουάσιγκτον κ. Μιχαήλ Σπινέλλη, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Ν. Υόρκη κ. Γεώργιο Ηλιόπουλο και με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο.




Συνταγματάρχης (ΔΒ) Ιωάννης Βαλάρης
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις