Χιόνια στη Μακεδονία - ραγδαία επιδείνωση του καιρού τα επόμενα 24ωρα


Χιόνια στη Μακεδονία - ραγδαία επιδείνωση του καιρού τα επόμενα 24ωρα

«Αγριεύει» ο καιρός με βροχές, πτώση της θερμοκρασίας, ακόμα και χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. 

Hδη χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού που επικρατεί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Το θερμόμετρο έπεσε νωρίς το πρωί του Σαββάτου κάτω από το μηδέν ακόμα και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σε ολόκληρο το νομό Φλώρινας αλλά και στις πόλεις της Εδεσσας, της Καστοριάς και της Κοζάνης χιονίζει από το βράδυ της Παρασκευής.

Οι θερμοκρασίες σχεδόν σε όλη την κεντρική και δυτική Μακεδονία έπεσαν από τα ξημερώματα κάτω από το μηδέν (-5 στη Φλώρινα, -4 στα Γρεβενά, -3 στην Καστοριά και την Κοζάνη, - 2 στο Κιλκίς , -1 στη Θεσσαλονίκη).

Η ισχυρή χιονόπτωση της νύχτας αλλα και ο παγετός που επικρατεί δημιούργησε προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων η οποία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην εθνική οδό Φλώρινας –Καστοριάς, μέσω Βίγλας από το 16ο-25ο χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας- Καστοριάς, μέσω Βιτσίου από το 20-30ο χιλιόμετρο.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε ολόκληρη την Εγνατία οδό αλλα και στα εθνικά και επαρχιακά οδικά δίκτυα των νομών της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.

Η πρόγνωση

Η επιδείνωση του καιρού, αναμένεται να κορυφωθεί τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, οπότε θα επικρατήσει τσουχτερό κρύο, ενώ θα πέσουν και τα πρώτα χιόνια, ακόμα και στα πεδινά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας.

Η πρώτη επιδείνωση του καιρού αναμένεται κυρίως από το βράδυ του Σαββάτου, οπότε θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 ώς 9 βαθμούς στη Μακεδονία και τη Θράκη (στη δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη), από 4 έως 13 βαθμούς στα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, αλλά και στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο.

Σε Κυκλάδες, Κρήτη, νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 ώς 16 βαθμούς Κελσίου, στην Αττική από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή οι άνεμοι θα γυρίσουν σε νοτιάδες και θα ανέβει λίγο η θερμοκρασία, ενώ θα σημειωθούν βροχές στα βόρεια και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και καταιγίδες στα δυτικά, αλλά και χιόνια σε ορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια της χώρας.

Τη Δευτέρα θα υπάρξει νέα πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια προς τα νότια, που τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς θα δώσει τη θέση της σε αισθητή επιδείνωση του καιρού.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μετεωρολόγος του Τμήματος Προγνώσεων της ΕΜΥ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένεται να είναι οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, που θα φτάσουν τα 7-8, ίσως και 9 μποφόρ, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ο ισχυρός παγετός στα βόρεια και τα χιόνια ακόμα και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις