Θα συγκροτηθούν τρεις ΜΟΜΑ με βάση υφιστάμενες μονάδες του ΣΞ και της ΠΑ

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος στους στρατιωτικούς συντάκτες

Τρεις ΜΟΜΑ, αντί των παλαιών οκτώ που υπήρχαν σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, θα συγκροτηθούν τελικώς, και μάλιστα... λίαν συντόμως, σύμφωνα με όσα σημείωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος μιλώντας στους στρατιωτικούς συντάκτες.


Η βάση των τριών αυτών ΜΟΜΑ (Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως) θα είναι δύο Μονάδες του Μηχανικού του Στρατού Ξηράς και μία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τα όσα σημείωσε ο Υπουργός, η όλη προσπάθεια θα ξεκινήσει από το επίλεκτο 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (747 ΕΤΜΧ) που εδρεύει στο Λουτράκι, και το οποίο θα έχει ως «ζώνη ευθύνης» τα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Αιγαίου πελάγους και την Κρήτη. Λόγω της γεωγραφικής φύσεως της αποστολής τους θα συνεργάζονται στενά με δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, όποτε βεβαίως αυτό απαιτηθεί. Η «δημιουργία» της πρώτης αυτής ΜΟΜΑ γίνεται σε πιλοτική βάση και αφού ολοκληρωθεί η συμπλήρωσή της τότε θα προχωρήσει η συγκρότηση και της δεύτερης, πάντα συμφώνως με τον Π. Καμμένο. Δεύτερη θα είναι το 723 Τάγμα Μηχανικού, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και διατίθεται στο Γ’ Σώμα Στρατού ως NRDC-GR και θα ακολουθήσει η 206 Πτέρυγα Αεροπορικών Υποδομών (206 ΠΑΥ), που εδρεύει στα Νέα Λιόσια.

Όπως τόνισε και ο Π. Καμμένος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις πρόθεση δεν είναι η αντικατάσταση των ιδιωτών κατασκευαστών, αλλά η περάτωση έργων στην επαρχία, ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία, οι διαγωνισμοί των οποίων έχουν κηρυχθεί άγονοι, τα χρήματα είναι «παγωμένα» και ο κόσμος δεν εξυπηρετείται. Τέτοια έργα θα είναι αποκαταστάσεως ζημιών από φυσικές καταστροφές, μικρά τοπικά έργα και θα υπάρχει δυνατότητα μηχανισμού αμέσου επεμβάσεως.

Ο ίδιος αποκάλυψε μάλιστα πως για τον σκοπό αυτό έχει αποστείλει ήδη επιστολές προς τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με τις οποίες τους ζητά παλαιό υλικό Μηχανικού (βαρέα οχήματα, μπουλντόζες κ.λπ.) των στρατών τους, που δεν τα χρειάζονται ώστε να παραληφθούν από την Ελλάδα και να χρησιμοποιηθούν μετά από τις ΜΟΜΑ.

(parapolitika.gr – Λ.Σ.Μ.)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις