To NATO κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία

To NATO κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Τετάρτη τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την ανατολική Ουκρανία και να σταματήσει να στηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες.

«Καλώ τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την ανατολική Ουκρανία, να σταματήσει τη στήριξη στους αυτονομιστές και να σεβαστεί τη συμφωνία του Μινσκ"» για εκεχειρία, είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας.

«Ρωσικά στρατεύματα, πυροβολικό, μονάδες αεράμυνας αλλά και διοικητικές δομές δρουν ακόμη στην Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμη μια συγκέντρωση (ρωσικών) αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων» κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Η εκεχειρία δεν γίνεται σεβαστή», επέμεινε, εκτιμώντας ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία «επιδεινώνεται».

Εξέφρασε μάλιστα τη «βαθιά ανησυχία» του για την επιδείνωση της κατάστασης στο Ντεμπάλτσεβε και την περιοχή γύρω από την πόλη αυτή, την οποία εκκενώνουν σήμερα οι Ουκρανοί στρατιώτες.

Η άρνηση των αυτονομιστών να τηρήσουν την εκεχειρία και να επιτρέψουν στους παρατηρητές του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη να προσεγγίσουν στην περιοχή «απειλεί τη συμφωνία» του Μινσκ, υπογράμμισε.

Από τη Λισαβόνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι αν η εκεχειρία στην Ουκρανία καταρρεύσει, τότε η Ευρώπη θα πρέπει, τουλάχιστον, να επεκτείνει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα.

«Μαθαίνω σήμερα ότι ο πρόεδρος (της Ρωσίας) Πούτιν κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντεμπάλτσεβε να παραδοθούν. Αυτό δεν ακολουθεί ουδόλως το πνεύμα των όσων συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και αποδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας», είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του Ρούι Ματσέτε.

«Εάν η εκεχειρία καταρρεύσει ή συμπεράνουμε ότι η Ρωσία δεν ενεργεί καλή τη πίστει, θα πρέπει πρώτ' απ' όλα να κάνουμε μια σαφή δήλωση για την επέκταση των υφιστάμενων κυρώσεων που πρόκειται να λήξουν τον Ιούλιο, να τις επεκτείνουμε περαιτέρω, μέχρι το τέλος του έτους», σημείωσε.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις