Αντιπαράθεση Αθήνας - Βερολίνου για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Ο Κοτζιάς διαψεύδει τον Σταϊνμάγερ

Αντιπαράθεση Αθήνας - Βερολίνου για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Ο Κοτζιάς διαψεύδει τον Σταϊνμάγερ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση της Αθήνας με το Βερολίνο για το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί νομικά τεχνάσματα για να αποφύγει το θέμα.

Λίγο μετά την απόρριψη από το Βερολίνο των ελληνικών διεκδικήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διέψευσε, διά του εκπροσώπου του, τον ισχυρισμό του γερμανικού ΥΠΕΞ ότι το θέμα δεν τέθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Κοτζιά - Σταϊνμάγερ.

«Το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων ετέθη κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο Βερολίνο, στις 10 Φεβρουαρίου, τόσο στην κοινή συνέντευξη Τύπου όσο και στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών» δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κώνσταντίνος Κούτρας. 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη δήλωση της αναπληρώτριας εκπροσώπου του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία είπε ότι, εξ όσων γνωρίζει, το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης των δύο υπουργών, ο κ. Κούτρας υποστήριξε ότι το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων ετέθη από τον έλληνα υπουργό.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο κ. Κοτζιάς πρότεινε στον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ τη σύσταση κοινής Ελληνογερμανικής Επιτροπής σοφών που θα εξετάσει όλες τις πλευρές του ζητήματος.

Η άρνηση του Βερολίνου

«Οι αιτιάσεις για επανορθώσεις και αποζημιώσεις έχουν λυθεί νομικά και πολιτικά», είπε νωρίτερα ο Στέφεν Ζείμπερ, εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με την ελληνική κυβέρνηση και ότι τέτοιου είδους απαιτήσεις αποπροσανατολίζουν από τα σοβαρά οικονομικά θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

«Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει να αμυνθεί» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για δημοσιονομικά θέματα Χανς Μίχελμπαχ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, και χαρακτηρίζει «άθλια» και «άμετρη» την κριτική που άσκησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το θέμα έχει διευθετηθεί ήδη από τη δεκαετία του '50» υποστηρίζει ο κ. Μίχελμπαχ για τις πολεμικές αποζημιώσεις, σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση της «Handelsblatt», ενώ σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του Ν. Παππά για τον Β. Σόιμπλε, κάνει λόγο για «άθλια» και «άμετρη» κριτική και προσθέτει ότι το κακό στιλ έχει γίνει πλέον κάτι σαν «το σήμα κατατεθέν του συνασπισμού ριζοσπαστών στην Αθήνα».

«Αντί να εφευρίσκει όλο και καινούργιες λεκτικές προσβολές και να γυαλίζει εκ νέου εικόνες εχθρών, η κυβέρνηση Τσίπρα θα έπρεπε καλύτερα να συγκεντρώσει την ενέργειά της σε μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της χώρας» σημειώνει και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή λεηλατεί τα συνταξιοδοτικά ταμεία και κάνει το παν για να ρίξει την ίδια τη χώρα της και τον ίδιο τον λαό της, στην απόλυτη χρεοκοπία.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει με την κάθε μέρα που βρίσκεται στην εξουσία ότι δεν είναι κατάλληλη για την Ευρώπη. Ως τώρα, η Αθήνα δεν προσέφερε ούτε μια χρήσιμη ιδέα για το πώς η Ελλάδα θα βγει από αυτή την κατάσταση. Μάλλον δεν έχει και καμμία (ιδέα) η κυβέρνηση. Αντ' αυτού αναζητούνται όλο και νέοι ένοχοι» καταλήγει ο κ. Μίχελμπαχ.

Σχολιάζοντας χθες τις δηλώσεις του Β.Σόιμπλε στο περιθώριο του Ecofin, ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς είχε δηλώσει ότι «η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς είχε πει τα εξής: «Ο κ. Σόιμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση. Οι σημερινές του δηλώσεις είναι επίσης σαφές ότι απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του του ακροατήριο. Αυτές οι δηλώσεις είναι ασύμβατες τόσο με τη θεσμική θέση που κατέχει όσο και με την προσδοκία που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για εξεύρεση μίας νέας λύσης. Η εμμονή και η επιμονή του σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το ύφος είναι ασύμβατες με την πορεία προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη».

Παρασκευόπουλος: «Θα εφαρμόσω την απόφαση για κατάσχεση γερμανικών περιουσιών»


Εν τω μεταξύ, τη θέση ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο παραμένει εκτελεστή εξέφρασε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε χειροκροτούμενος από την εθνική αντιπροσωπεία ότι είναι έτοιμος να δώσει την άδεια για την εκτέλεσή της.

«Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου θέση ως υπουργού της Δικαιοσύνης. Συγχωρέστε μου τον πρωτοπρόσωπο λόγο. Οφείλεται στο ότι η πολιτική δικονομία αναθέτει μια απόφαση στον υπουργό της Δικαιοσύνης. Εχω την γνώμη ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι υπάρχει ετεροδικία και επομένως ασυλία του εναγόμενου γερμανικού κράτους δεν αναιρεί την εκτελεστότητα της αρεοπαγιτικής απόφασης του έτους 2000 διότι δεν αφορά την ίδια υπόθεση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, χειροκροτούμενος από βουλευτές.

«Τον χρόνο για την εκτέλεση αυτής της επίσπευσης αυτής της διαδικασίας, βεβαίως θα τον εξαρτήσω, ενόψει και της νομικής πολυπλοκότητας του θέματος αλλά και των εθνικών του διαστάσεων, και από την πολιτική διαπραγμάτευση που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση και από την γνώμη της Βουλής», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Πολλαπλά σημαίνουσα χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργού η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, «ιδίως γιατί υπάρχουν ακόμα ζωντανοί άνθρωποι που έζησαν τη ναζιστική θηριωδία αλλά και ενόψει ακόμη του ότι έχουν φύγει πάρα πολλοί στη διαδικασία αναμονής να υλοποιηθεί μια απόφαση που έχει γίνει αμετάκλητη για την ελληνική δικαιοσύνη από το έτος 2000, εδώ και 15 χρόνια».

Η απόφαση του Αρείου Πάγου προβλέπει την αναγκαστική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα από θύματα του ολοκαυτώματος του Διστόμου ή απογόνους τους. Η αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος τρίτου κράτους χρειάζεται υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης. Ωστόσο, έως τώρα κανείς από τους διατελέσαντες υπουργούς δεν είχε δεχθεί να την υπογράψει.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις