Το «mea culpa» των Τούρκων για την κατάπτυστη NOTAM δεν πείθει

Στα όρια της ιλαρότητας κινείται η ανακοίνωση των Τούρκων για το φιάσκο με τις προκλητικές ΝΟΤΑΜ που δέσμευαν ακόμα και ελληνικό έδαφος, που κατόρθωσε να εξοργίσει ακόμα και τον παραδοσιακά «επιτήδειο ουδέτερο» των ελληνοτουρκικών για λόγους εσωτερικών ισορροπιών, το ΝΑΤΟ…

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, που παρέλαβε από τους έξαλλους ισλαμο-εθνικιστές της Άγκυρας το «πικρό ποτήρι» της αιτιολόγησης της αμφισβήτησης της κυριαρχίας κράτους-μέλους μια στρατιωτικής συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν και οι δυο χώρες, ανέφερε ότι από λάθος εκδόθηκε «με λανθασμένες συντεταγμένες» η ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας, η οποία τελικά ακυρώθηκε, σύμφωνα με τον ο οποίος αναφέρει ότι για ένα συγκεκριμένο διάστημα δεν θα εκδοθεί άλλη ΝΟΤΑΜ.
Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ/CNA) και η συνάδελφος Άννα Ανδρέου, σύμφωνα με τον Τανζού Μπιλγίτς, η Άγκυρα πρότεινε πέρσι στην Ελλάδα να καταργηθούν αμοιβαία οι δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο για επικίνδυνες επιχειρήσεις, ωστόσο δεν πήραν απάντηση από την Αθήνα μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το ζήτημα των ζωνών για επικίνδυνες επιχειρήσεις μεγάλου χρονικού διαστήματος στο Αιγαίο όπως έχουν οριστεί από την Τουρκία και την Ελλάδα είναι στην ατζέντα εδώ και πολύ καιρό.
«Πέρσι προτείναμε στην Ελλάδα να ακυρωθούν αμοιβαία αυτές οι περιοχές. Ωστόσο μέχρι σήμερα η πλευρά μας δεν πήρε θετική απάντηση από την Ελλάδα. Η ευχή μας είναι να βρεθεί εγκαίρως λύση σε αυτό το πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
»Γι’ αυτό τον σκοπό η ΝΟΤΑΜ που έχει κατά λάθος εκδοθεί με λανθασμένες συντεταγμένεςακυρώνεται και σε αυτό το επίπεδο, για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα δεν θα εκδοθεί νέα. Φυσικά, σε σχέση με αυτό το θέμα αυτό διατηρούμε τη στάση μας η οποία είναι βασισμένη στην αρχή της αμοιβαιότητας», ανέφερε ο κ. Μπιλγκίτς.
Πρόσθεσε ότι με αυτή την ευκαιρία επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς την κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία έχει σχηματιστεί, πρόσφατα να προσεγγίσει τα υπάρχοντα ζητήματα μεταξύ των δύο κρατών με εποικοδομητικό τρόπο και κάνοντας χρήση των διπλωματικών καναλιών διαλόγου.

http://www.defence-point.gr/news/?p=124022

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις