Τριπλασιασμό των κονδυλίων για έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο αποφάσισε η ΕΕ

Τριπλασιασμό των κονδυλίων για έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο αποφάσισε η ΕΕ
Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκατοντάδων νεκρών στη Μεσόγειο τήρησαν οι ηγέτες των «28» της ΕΕ κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό.

Η σύνοδος ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος).


Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της ΕΕ είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών, αλλά και το μπλόκο στους δουλέμπορους.

Στις άμεσες δράσεις της ΕΕ είναι ο τριπλασιασμός των κονδυλίων για την έρευνα και διάσωση στα νερά της Μεσογείου στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τρίτων». Tα σχετικά κονδύλια θα φτάσουν τα 9 εκατ. ευρώ το μήνα.

Σημειώνεται ότι η παρούσα ευρωπαϊκή δράση περιστρέφεται γύρω από τις επιχειρήσεις της Frontex «Τρίτων» και «Ποσειδών». Οι επιχειρήσεις αυτές δίνουν περισσότερο βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, ενώ η παλιότερη επιχείρηση Mare Nostrum -που είχε «παροπλιστεί» πέρυσι- είχε μεγαλύτερο εύρος δράσης.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συμπλήρωσε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, τα κονδύλια της επιχείρησης «Τρίτων» θα εξισωθούν με εκείνα της Mare Nostrum.

Ο Τουσκ συμπλήρωσε ότι η Ένωση - με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο - θα επιχειρήσει την καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούνται από τους δουλέμπορους.

Η ΕΕ θα επιδιώξει επίσης τη συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη, από όπου ξεκινά το ταξίδι προς τα ευρωπαϊκά παράλια, ιδίως της Ιταλίας.

Ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ακόμα ότι η ΕΕ θα συνδράμει τις χώρες που δέχονται μεγαλύτερη πίεση (όπως η Ιταλία και η Ελλάδα).

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις