Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως στον ΕΠΟΠ Λοχία από τον ΥΕΘΑ για την σωτηρία μεταναστών

Image
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απένειμε το μετάλλιο Εξόχου Πράξεως στον ΕΠΟΠΛοχία Αντώνιο Ντεληγιώργη για το εξαίρετο ήθος που επέδειξε στη διάσωση μεταναστών, μεταξύ των οποίων και μιας εγκύου, στο ναυάγιο σκάφους στις 20 Απριλίου 2015 ανοιχτά της παραλίας Ζέφυρος της Ρόδου.


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

«Ο ΕΠΟΠ Λοχίας Ντεληγιώργης, σήμερα, πήρε εκ μέρους του ελληνικού λαού, το παράσημο Εξόχου Πράξεως. Διότι, παρότι βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, στη Ρόδο που υπηρετεί, ήταν παρών σε μια διαδικασία διάσωσης μεταναστών, προσφύγων, που το πλοίο τους προσέκρουσε στα βράχια και έπεσαν στη θάλασσα. Διέσωσε μόνος του είκοσι παιδιά, εγκύους  γυναίκες και πολίτες, μαζί με πολίτες της Ρόδου οι οποίοι πήραν μέρος στη διάσωση, αψηφώντας ακόμα και πρόβλημα υγείας το οποίο έχει.

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελεί παράδειγμα. Αποδεικνύει ότι οι Ένοπλες  Δυνάμεις της χώρας, ο Ελληνικός Στρατός, δεν  είναι μόνο για τον πόλεμο αλλά και για την ειρήνη.Η έξοχη πράξη του αυτή, όπως και πολλών άλλων Υπαξιωματικών, Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών, Εθνοφυλάκων και Στρατιωτών, δείχνει το υψηλό ηθικό και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε υπερήφανοι για τον Λοχία Ντεληγιώργη και εύχομαι το παράδειγμά του να το ακολουθήσουν κι άλλοι».



Το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως

Το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως απονέμεται στο στρατιωτικό προσωπικό σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εν ζωή ή μετά θάνατο, για τέλεση εξόχων πράξεων αποκλειστικώς εν καιρώ ειρήνης, οι οποίες δεν σχετίζονται κατ'ανάγκη με τα στρατιωτικά πράγματα και οι οποίες τελέσθηκαν εντός ή εκτός των πλαισίων διατεταγμένης υπηρεσίας και που αφορούν:

  • Στην τέλεση πράξεως αυτοθυσίας.
  • Σε θάνατο ή βαρύ τραυματισμό από ατύχημα, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.
  • Σε ενέργεια που υπερβαίνει κατά πολύ την εκτέλεση του καλώς εννοούμενου καθήκοντος και επισύρει ανεπιφύλακτα το θαυμασμό και την εκτίμηση της κοινής γνώμης.
  • Σε πράξη, για την τέλεση της οποίας η ζωή του προτεινομένου εξετέθη αποδεδειγμένα σε προφανή και άμεσο κίνδυνο.

Για κάθε νέα πράξη, η οποία πληροί τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, λαμβάνει χώρα νέα απονομή του μεταλλίου, αλλά φέρεται μόνο ένα διάσημο (σώμα του ή μια διεμβολή (ταινία) του. Η διάκριση των πολλαπλών απονομών γίνεται από τους επάργυρους αστερίσκους που τοποθετούνται στην ταινία αναρτήσεως του μεταλλίου ή στη διεμβολή του (μέχρι τρεις κατ' ανώτατο όριο). 


onalert

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις