Μπόνους για αγορές με κάρτες και λοταρία αποδείξεων

Μπόνους για αγορές με κάρτες και λοταρία αποδείξεων
Την πλήρη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και δέσμη μέτρων για την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ έριξε στο τραπέζι του Brussels Group η κυβέρνηση και όπως αναφέρουν πληροφορίες «η συζήτηση πήγε πολύ καλά». Για περισσότερες από δώδεκα ώρες, την Κυριακή, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου παρουσίαζε αναλυτικά τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για το πώς σχεδιάζει  η κυβέρνηση να κλείσει τις τρύπες ετήσιας διαφυγής εσόδων από ΦΠΑ ύψους 6,6 δισ. ευρώ.
Κίνητρα για χρήση πιστωτικών καρτών, υποχρεωτικές πληρωμές με πλαστικό χρήμα σε μια σειρά υπηρεσιών και ενδεχομένως και σε κάθε συναλλαγή άνω των 100 ευρώ για τα κοσμικά νησιά, λοταρία αποδείξεων, επέκταση ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, διατάξεις για πολύ πιο εύκολες κατασχέσεις θυρίδων από τη φορολογική Διοίκηση.
«Πρόκειται για κλασικές πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται σε πολλές χώρες, είναι λογικό να τους αρέσουν τέτοια μέτρα» σχολίαζε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών με γνώση των διαπραγματεύσεων, μεταφέροντας παράλληλα μια αίσθηση βελτιωμένου κλίματος στον νέο γύρο διαβουλεύσεων στο Παρίσι.
Το πρώτο φορολογικό πακέτο που κλείνει στις διαπραγματεύσεις περιλαμβάνει:

Ανεξάρτητη ΓΓΔΕ. Η τρόικα τα προηγούμενα χρόνια πίεζε για αύξηση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η νέα κυβέρνηση συμφωνεί, η ΓΓΔΕ θα είναι πλήρως ανεξάρτητη και το μόνο που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα είναι αν η αυτονομία της θα χτιστεί σε μία ή σε δύο φάσεις.

Τέλος τα μετρητά. Με νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται θα προβλέπεται ότι η πληρωμή φόρων, προστίμων, λογαριασμών και τελών προς τη γενική κυβέρνηση (νοσοκομεία, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία) και τις ΔΕΚΟ θα γίνεται μόνο με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζών. Γενικά δεν θα γίνεται αποδεκτή καμία πληρωμή με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ στη χονδρική και 1.500 ευρώ στη λιανική ενώ σε επόμενη φάση στις πληρωμές θα γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στην αξία του προϊόντος και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας με άμεση δέσμευση του ΦΠΑ. Το μέτρο του διαχωρισμού και της άμεσης δέσμευσης ΦΠΑ τοποθετείται ασαφώς στη συνέχεια ενώ άμεσα, με κοινοτικά κονδύλια, θα προχωρήσει ο εφοδιασμός όλων των καταστημάτων και των επαγγελματιών με μηχανάκια POS για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Το σχέδιο προβλέπει και κίνητρα στους φορολογούμενους για να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους με επιστροφή κεφαλαίου και χτίσιμο αφορολογήτου 12.000 ευρώ ενώ θα προχωρήσει και το σχέδιο λοταρίας αποδείξεων.

Αλλαγές στο ποινολόγιο της Εφορίας. Με διατάξεις νόμου θα προβλεφθεί ότι η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος από την Εφορία και η μη καταβολή ΦΠΑ θα ακυρώνουν τα φορολογικά πρόστιμα και θα ενεργοποιούν απευθείας ποινικές κυρώσεις. Η φορολογική Διοίκηση δεν θα κυνηγάει την είσπραξη του προστίμου για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, θα αναλαμβάνει απευθείας η Δικαιοσύνη. Το μέτρο θα συνδυαστεί με περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια, με τη δημιουργία ειδικών περιφερειακών επιτροπών στις οποίες θα προσφεύγουν όσοι παραιτηθούν από ένδικα μέσα. Η περαίωση θα συνοδεύεται από γενναίο κούρεμα προσαυξήσεων έως και 55%.
Μέχρι σήμερα στο Brussels Group δεν έχει συζητηθεί επισήμως το θέμα της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, είτε στο εισόδημα είτε στον ΦΠΑ, και η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να καταργήσει τις εξαιρέσεις για τα νησιά. Συζητείται όμως στους κόλπους της κυβέρνησης το ενδεχόμενο καθιέρωσης ενός φόρου πολυτελείας για τη διαμονή σε πολύ ακριβά ξενοδοχεία σε κοσμοπολίτικους τουριστικούς προορισμούς.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις