H Αρμενία τιμά τη Γενοκτονία, η Τουρκία θυμάται τη μάχης της Καλλίπολης

Γερεβάν
Με επίκεντρο το Γερεβάν και εκδηλώσεις από τους Αρμενίους της Διασποράς σε κάθε μέρος της υφηλίου κορυφώνονται οι τελετές μνήνης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν «ανεβάσει ταχύτητα» γύρω από την αναγνώριση του εγκλήματος. Την ίδια ώρα, η Τουρκία προτιμά να επικεντρωθεί στην επέτειο για τη Μάχη της Καλλίπολης. Επιμένει ο Ερντογάν πως «οι πρόγονοι της Τουρκίας δεν διέπραξαν διωγμούς» και λέει ότι οι αριθμοί των θυμάτων «είναι αβάσιμοι».

Στις 24 Απριλίου του 1915, συνελήφθησαν μαζικά οι κορυφαίοι της αρμενικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη. Η ημερομηνία θεωρείται συμβατικά η πρώτη πράξη των διωγμών που χαρακτηρίζει η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα.

Η επέτειος είναι πάντοτε ιδιαίτερη ημέρα για τους Αρμενίους ανά τον κόσμο, αλλά η φετινή είναι ξεχωριστή καθώς όχι μόνο κλείνει αιώνα αλλά συμπίμπτει με αρκετές «επιτυχίες» της αρμενικής κοινότητας στη μάχη της να αναγνωριστεί η Γενοκτονία. Ο χαρακτηρισμός έχει υιοθετηθεί και επισήμως από όλο και περισσότερα κράτη παρά την ισχυρή αντίδραση της Τουρκίας.

Η επιλογή της Τουρκίας να πραγματοποιήσει την Παρασκευή 24 Απριλίου τις εκδηλώσεις για τη μάχη της Καλλίπολης, που παραδοσιακά γίνονταν στις 25 Απριλίου, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Αρμενίων, που κατήγγειλαν ανοικτά «ανήθικο πολιτικό ελιγμό» -στόχος είχε θεωρεί ο «αντιπερισπασμός» των φωτογραφικών φακών.

Στη Χερσόνησο της Καλλίπολης βρίσκονται για τις εκδηλώσεις αξιωματούχοι από Βρετανία (με πρώτο τον πρίγκιπα Κάρολο), την Αυστραλία (με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ) και της Νέας Ζηλανδίας (παρόντος του πρωθυπουργού Τζον Κι).

Η εκστρατεία έχει ιδιαίτερη σημασία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, επειδή ήταν ουσιαστικά η πρώτη φορά που οι χώρες πολέμησαν ως ανεξάρτητες και θεωρείται σύμβολο για τους πεσόντες όλων των επιχειρήσεων στο εξωτερικό που ακολούθησαν.

Φέτος, ωστόσο, που κλείνουν 100 χρόνια από τη μάχη της Καλλίπολης και τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε την μεταφορά της επετείου για την Καλλίπολη, καλώντας ξένους ηγέτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν μία ημέρα νωρίτερα, στις 24 Απριλίου, ημέρα που παραδοσιακά τιμάται η Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Πρόκειται για έναν ανήθικο πολιτικό ελιγμό» δήλωσε ο Οχάνες Κιλιτσντάγκι, ερευνητής και συγγραφέας της αρμένικης εφημερίδας Agos. «Πρόκειται για φτηνή πολιτική, μια προσπάθεια να αρθεί η πίεση στην Τουρκία» τονίζει.

«Όλοι γνωρίζουν ότι οι δύο τελετές μνήμης για την Καλλίπολη πραγματοποιούνται στις 18 Μαρτίου και στις 25 Απριλίου» προσθέτει.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις