Ο "θείος Σαμ" θα καλύψει την ανικανότητα της ΕΕ για τους μετανάστες - Ρόλος σε NATO και ΗΠΑ

Image
Η ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τα πραγματικά μεγάλα “δικά” της προβλήματα σχεδόν εξοργίζει. Οι “μεγάλες δυνάμεις” της γηραιάς ηπείρου καθοδηγούνται από ηγέτες που δεν μπορούν να δουν κυριολεκτικά πέρα από τη μύτη τους. Πόσο μάλλον να προβλέψουν έστω κατά προσέγγιση τους θανάσιμους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Δέσμιοι των “αγορών” που μετέτρεψαν τις οικονομίες των χωρών τους σε “παραοικονομία” έχουν αφήσει εδώ και πολλά χρόνια στην άκρη ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια. Το πρόβλημα της μετανάστευσης που βρίσκεται σε έξαρση δεν είναι σημερινό. Χρόνια τώρα θεριεύει και οι Ευρωπαίοι απλά…το παρατηρούν , συσκέπτονται -γιατί προφανώς δεν σκέπτονται- και μετά επιστρέφουν στην καθημερινή τους ενασχόληση με τους δυνάστες των “αγορών” στους οποίους έχει περάσει η εξουσία.

Η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό ήταν ένα ακόμη φιάσκο που κατέληξε στο γνωστό αποτέλεσμα: αύξηση κονδυλιων για την αντιμετώπιση του κύματος μεταναστών. Γενικώς και αορίστως κάτι είπαν για πολεμικά πλοία, περιπολίες κλπ . Κι αυτό γιατί είχαν 1500 ανθρώπους πνιγμένους στην Μεσόγειο και κάτι έπρεπε να πουν. Διαφορετικά θα έμεναν πάλι στα …κονδύλια.

Είναι προφανές τι θα συμβεί για ακόμη μια φορά: ένα πρόβλημα που αφορά άμεσα την Ευρώπη -που θέλει να λέγεται και ενωμένη- θα κληθεί να το διαχειριστεί το NATO και κατά συνέπεια για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ,οι αμερικανοί! Άλλο που δεν θέλει το NATO που αναζητά εναγωνίως ρόλο και …εχθρό. 

Το έχουμε ξαναζήσει . Οι Ευρωπαίοι κάνουν πολύ φασαρία και βαθυστόχαστες δηλώσεις ,αλλά όταν η κατασταση θέλει δράση πάντα καταλήγουν …στον θείο Σαμ! Η Λιβύη που τόσο πολύ ήθελαν να διαλύσουν είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι Ευρωπαίοι “έσκουζαν”αλλά τους αμερικανούς έφεραν να πατήσουν τα κουμπιά πυροδότησης, “συμοδευόμενοι” βέβαια από τα αεροσκάφη των ευρωπαίων που έκαναν “βόλτες” πάνω από μια χώρα με ανύπαρκτη αεράμυνα και την βομβάρδιζαν για να “δηλώσουν συμμετοχή”.

Ο Jim Hoagland, συντάκτης της Washington Post επισημαίνει σε ανάλυσή του ότι οι “νότιοι” της Ευρώπης είναι λογικό να ανησυχούν για το πρόβλημα της μετανάστευσης, γιατί αυτοί το ζουν και το αντιμετωπίζουν. Και επί της ουσίας καλεί τις ΗΠΑ να κατανοήσουν αυτές τις ανησυχίες και τους φόβους που όπως φαίνεται στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες αδυνατούν να καταλάβουν.

Οι ΗΠΑ έχουν λόγους να το κάνουν. Όχι μόνο επειδή στα καραβάνια των μεταναστών “βλέπουν” τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Αλλά κι επειδή κατανοούν ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου όσο νοιώθουν τον κίνδυνο της μετανάστευσης να τους απειλεί δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να συνταχθούν με τα “θέλω” τους . Τα οποία έχουν να κάνουν με τη Ρωσία, τον Πούτιν και την Ουκρανία. Ο ιταλός αξιωματούχος που έχει εμπειρία στο NATO και τον οποιο επικαλείται ο συντάκτης της Washington Post στην ανάλυσή του τα λέει όλα με μια φράση: «Ο δικός μας εφιάλτης δεν είναι αν τα ρωσικά τανκς θα εισβάλλουν στην Ευρώπη. Ο πραγματικός μας εφιάλτης είναι ότι δεν γνωρίζουμε αν μέσα στις μικρές λαστιχένιες βάρκες που φθάνουν μέχρι τις ακτές μας υπάρχουν και τρομοκράτες”.

Τις ίδιες ανησυχίες προφανώς έχει και η Ελλάδα. Η οποία θα πρέπει να καταλάβει ότι και στο θέμα της μετανάστευσης από την …ενωμένη Ευρώπη δεν έχει να περιμένει τίποτα παραπάνω εκτός από “αυξημένα κονδύλια” για να ταίσει μερικά 24ωρα ακόμη τους χιλιάδες μετανάστες που υποδέχεται. Θα πρέπει να βρει τρόπους αποτελεσματικής συνεργασίας με τις χώρες που επίσης πλήττονται από το πρόβλημα και να φροντίσει να εκμεταλλευθεί προς το συμφέρον της οποιαδήποτε αμερικανική ή νατοϊκή πρωτοβουλία.


onalert

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις